Een auto uitbrengen ter ere van een speciale gebeurtenis is niets nieuws, maar het is altijd bijzonder om te zien waar autofabrikanten mee op de proppen komen. Het is dan ook niet zozeer de reden om een auto uit te brengen, maar meer het eindresultaat van dat product. Zoals Rolls-Royce nu met deze Wraith weer een product heeft gerealiseerd waar we onze vingers bij aflikken. Deze Rolls-Royce Wraith Eagle VIII is de laatste nieuwe Collection Car

De Rolls-Royce Wraith Eagle VIII eert de allereerste Trans-Atlantische vlucht

Het vliegen over de Atlantische Oceaan is vandaag de dag de normaalste zaak van de wereld, maar dit was beslist niet altijd het geval. Precies 100 jaar geleden werd er voor ’t eerst een vlucht gepland die ervoor moest zorgen dat de piloten Alcock en Brown voor het eerst in de luchtvaartgeschiedenis deze afstand zouden overbruggen. Een poging die beslist de nodige avonturen met zich meebracht.

rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe

Omdat het nu dus 100 jaar geleden is dat er voor het eerst een Trans-Atlantische vlucht werd gemaakt heeft Rolls-Royce deze hagelnieuwe Collection Car gemaakt. Er zullen slechts 50 exemplaren gemaakt worden van deze bijzondere Rolls. Ieder exemplaar is er uiteraard op gefocust om het verhaal te vertellen van de twee pioniers die een eeuw geleden besloten de grote oversteek te maken.

rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe

De Vickers Vimy bommenwerper als inspiratie

Alcock en Brown maakten gebruik van een Vickers Vimy bomber vliegtuig, speciaal gemodificeerd voor de vlucht. Dit zeer spartaanse vliegtuig werd aangedreven door twee 20,3-liter Rolls-Royce Eagle VIII motoren, vandaar ook de naam die deze bolides dragen. De buitenkant is uitgevoerd in een two-tone kleurschema dat overeenkomt met de kleurstelling van het gebruikte vliegtuig. In dit geval heeft Rolls-Royce gekozen voor Gunmetal en Selby Grey. Waarbij de grill zwart is gemaakt, gelijk aan de koeling van het vliegtuig destijds.

rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe

In het interieur zien we details die enkel bij Rolls-Royce mogelijk zijn. Zo wordt er met koperkleurig stiksel gehint naar de Vickers Vimy en ziet het karakteristieke klokje in ’t dashboard faded green. Dit vanwege de kleur van het instrumentarium in het vliegtuig destijds, dat bevroor door de hoogte waarop de mannen vlogen. Verder is er rekening gehouden dat de sterrenhemel in de auto dezelfde stand heeft zoals die in 1919 ook aan de orde was. Het maakt deze Rolls net iets specialer dan anderen. Wat ons betreft een zeer geslaagd idee, met een perfecte executie. Of er nog een exemplaar beschikbaar is, dat is de vraag.

rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe rolls-royce wraith eagle VIII collection car Pure Luxe