‘Ik wil later rijk worden, wonen in een groot huis en rijden in een peperdure Porsche.’ Waarschijnlijk een van de meest voorkomende “dromen” onder de mens. Toch is het iets waar vrijwel iedereen toe in staat is, maar de meesten willen het niet graag genoeg. Met deze vuistregels zorg jij ervoor dat rijk worden verandert van een droom naar iets waar je zelf moeite voor kunt doen. Het is geen garantie uiteraard, maar beslist een stap de goede richting in.

Een aantal aspecten zijn van belang om de kans om rijk te worden positief te beïnvloeden

Het laten uitkomen van een droom is niet makkelijk, anders zou het geen droom zijn. Zo ook rijk worden. Het vergt discipline, hard werken en de drang om constant beter te willen zijn. Vele factoren zijn van invloed op hoe makkelijk het is deze droom te verwezenlijken. Denk aan afkomst, financiële hulp van anderen en je directe omgeving. Toch heeft iedereen met genoeg doorzettingsvermogen de mogelijkheid dromen werkelijkheid te laten worden.

Discipline is key. In de wereld van vandaag komt succes niet zomaar aanwaaien. Je zult er zelf hard voor moeten werken, veel voor moeten laten vallen en vol voor gaan. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen succes. Rijk zijn draait niet per se om grote villa’s, dure kleding en andere toffe gadgets. De rijkste mensen zijn vaak die gene die het meest verantwoordelijk met hun geld om gaan en simplistisch kunnen en willen leven om de top te bereiken.

Spaar voor de toekomst. Genieten van elk moment is zeer belangrijk. Echter, is het van belang de toekomst niet te vergeten. Andere mensen geven je niet zomaar geld, dus zorg dat jij dit wel doet. Betaal als het ware jezelf door geld opzij te zetten voor later. Het is wellicht niet de snelste weg naar rijkdom, maar wel een hele belangrijke.

Geef niet meer uit dan wat je hebt. Klinkt logisch, maar vaak een struikelblok. Wanneer er meer uit gaat dan er in gaat, kan je nooit groeien. Leven van salarisstrook op salarisstrook kan niet wanneer je financieel stappen wilt maken. Breng dus de discipline op om geen geld uit te geven aan domme dingen en investeer in de toekomst.

Blijf jezelf ontwikkelen. Kennis is macht wordt er wel eens gesteld. Dit is ook werkelijk zo. Hoe meer verstand je hebt van verschillende dingen, hoe meer je deze kennis toe kan passen in de praktijk en er geld mee kan verdienen. Door jezelf constant te pushen tot verbetering zullen er steeds nieuwe mogelijkheden omstaan om jou je doel te laten bereiken. Belangrijk hierbij is jezelf te omgeven met mensen waarvan je iets kan leren. Mensen op plekken waar jij wilt komen en mensen met dezelfde ambities.

Laat de bal het werk doen. Ga zelf niet rennen voor de bal, maar speel deze rond. Hard werken voor je geld is essentieel, maar wanneer je uiteindelijk wat bij elkaar hebt gesprokkeld, gebruik het dan goed. Probeer kwaliteiten aan te leren, of investeer het redelijk makkelijk en risicovrij. Alles beter dan dat het geld op de bank staat terwijl jij er belasting over betaalt.

Risk/reward… Durf risico’s te nemen om stappen te maken, maar blijf wel goed nadenken. Niet elke risico is de mogelijke opbrengst waard. Toch is het belangrijk vooruit te willen gaan en hierbij zijn soms risico’s verbonden. Durf dus ook eens niet de makkelijkste weg te kiezen.