Kunnen McDonalds vestigingen mooi zijn? Onze eerste ingeving zou zijn ‘nee’. Niet omdat McDonalds per definitie lelijk moet zijn, maar het is een McDonalds. Het is niet een of ander gebouw om te laten zien welke architectonische hoogstandjes op vandaag de dag allemaal mogelijk zijn. Toch dacht de franchise daar in Rotterdam anders over. Daar is namelijk een nieuw McDonalds gebouw uit de as herrezen en we moeten zeggen, dat is aardig goed gelukt.

McDonalds

De algemene insteek van die van een McDonalds is het uitdragen van ’t imago. Daarmee wil het merk eensgezindheid creëren en omstanders duidelijk maken dat het om een gebouw met een grote ‘M’ gaat. De huisstijl wordt doorgevoerd in praktisch alle hoekjes en gaatjes die het gebouw te bieden heeft. Vaak resulteert dit in een creatie waar de honden geen brood van lusten. De meeste McDonalds vestigingen zijn perfect – in de ogen van de mensen aan de overkant van de grote plas.

mcdonalds gebouw rotterdam mei architecten Pure Luxe

Wat ons betreft is een McDonalds niet meer dan een vreetschuur (dat hoeft niet negatief te zijn), dus enige stijlvolle uitstraling verwachten we er ook niet. Toch is de vestiging in Rotterdam er nu een waar je beslist eventjes bij stil mag staan. Hierboven is namelijk te zien hoe deze vestiging er eerst uitzag. Wees nou eerlijk, dit is vele malen beter dan voorheen toch? Het gebouw is op de schop gegooid door het Nederlandse Mei Architecten. Dit was noodzakelijk omdat inwoners van de havenstad het vorige gebouw lange tijd als meest lelijke gebouw van Rotterdam bestempelden. Er werd zelfs getwijfeld om ’t gebouw volledig met de grond gelijk te maken. De keuze om dit niet te doen heeft dus niet verkeerd uitgepakt.

mcdonalds gebouw rotterdam mei architecten Pure Luxe mcdonalds gebouw rotterdam mei architecten Pure Luxe mcdonalds gebouw rotterdam mei architecten Pure Luxe

Bron: Independent