Als we praten over horloges, dan is het vrijwel ondenkbaar dat je het merk Rolex niet noemt. Ondanks het feit dat Rolex beslist niet de meest luxe, ingenieuze of speciale horloges maakt, wordt het merk toch als eerste geassocieerd met ‘luxe horloges’. Laat er geen misverstand over verstaan: Rolex maakt een van de beste horloges ter wereld. Niet in termen van spectaculaire complicaties of enorm zeldzaam materiaal – wel op ‘t gebied van kwaliteit en no-nonsense horlogerie. Het is dus best logisch dat Rolex horloges – vooral de vintages stukken – steeds meer geld waard worden. Op dit moment (weliswaar onder voorbehoud), zijn dit de 10 duurste Rolex horloges op de wereld.

10. Rolex Daytona Ferrari Red – $267.203

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

De Rolex Daytona Paul Newman collectie is een van ‘s werelds meest gezochte collecties. Er is een reeks aan modellen die daarin verweven zijn door het merk met de kroon. Deze Daytona Ferrari Red is daar een van. Met een Daytona als deze om je pols ben je zeker weten een conversation starter. Het is natuurlijk ook wel een hele aparte verschijning – wat resulteert in een smaakdiscussie bij velen. Waarschijnlijk is dit horloge daarom ook niet erg hoog gerangschikt in deze top 10. Al is een kleine drie ton nog steeds ongelooflijk veel geld natuurlijk.

9. 1972 James Bond Rolex Submariner – $365.000

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

De Rolex Submariner is een van de meest iconische modellen ooit gemaakt in de wereld van horloges. Het is niet voor niets zo dat praktisch ieder ander merk z’n duikers inspireert op deze diver van Rolex. De bezel, de indexen en crown-guards – werkelijk ieder aspect is iconisch. Het wordt de James Bond Sub genoemd vanwege het feit dat deze ‘no-date’ Sub in de film ‘Live and let die’ werd geïntroduceerd. Aan de pols van ‘s werelds bekendste superspion werd het horloge al snel een legendarische status toebedeeld. Deze specifieke Rolex werd verkocht voor $365.000 – wat ‘m meteen in een zeer select gezelschap plaatst.

8. Gouden Rolex Oyster Perpetual – $444.000

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Goud doet het altijd goed. Een gouden horloge is per definitie al spectaculair. Als dit dan ook nog een zeldzame, gouden Rolex betreft, dan heb je helemaal de jackpot te pakken. Voeg er dan ook nog eens een spectaculair verhaal aan toe en je tikt zomaar $444.000 aan. Deze gouden Rolex Oyster Perpetual werd ooit gedragen door de eerste president van India – Rajendra Prassad. Het horloge is gemaakt van 18Kt rosé-goud (ja, dat is echt zo), heeft het continent India in de wijzerplaat gegraveerd en de datum 26 januari 1950 (first Republic of India). Het is dus echt een one-of-a-kind Rolex.

7. Rolex GMT Master II ‘Ice’ – $485.350

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Over smaak valt niet te twisten, maar deze GMT Master II is alles behalve stijlvol (wat ons betreft). Het lijkt erop dat de bedenker van deze combinatie of graag van de daken schreeuwt dat hij een Rolex draagt, of liever door het leven gaat als wandelende disco-bol. Hoe dan ook, deze GMT moet bijna een half miljoen kosten, iets wat wij er niet aan uit zouden geven.

6. Rolex Daytona ‘Eric Clapton’ – $1.400.000

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Naast z’n fameuze Albino had Eric Clapton ook deze Daytona geregeld om z’n pols. De prijs van anderhalf miljoen staat natuurlijk niet in verhouding met de waarde van het horloge. Het feit dat dit horloge het eigendom was van Eric Clapton maakt dat de prijs zo gigantisch hoog is, maar het is absoluut niet de meest waardevolle Rolex ooit gemaakt. Wat ons betreft niet echt een realistische weerspiegeling ten opzichte van andere Rolex horloges.

5. 1971 Rolex Daytona ‘Albino’ ref. 6263 – $1.418.000

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Nummer drie in onze lijst (of nummer acht) is de eerste Rolex die de magische grens van een miljoen weet te overschrijden. De Rolex Daytona is een van ‘s werelds bekendste chronografen ooit. Het is niet voor niets dat de Daytona van stijlicoon Paul Newman zo ongelooflijk gewild is. Toch is deze Daytona er ook een die hoog op ‘t lijstje staat. Spectaculair vanwege z’n sub-dials die dezelfde kleur hebben als de rest van de wijzerplaat – vandaar de naam Albino. Om het geheel nog wat specialer te maken: deze Daytona was ooit eigendom van de bekende gitarist Eric Clapton. 

4. 1942 Rolex Chronograaf ‘Antimagnetique’ – $2.400.000

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Deze vroege chronograaf van Rolex is er een die voor ons hoog bovenaan het lijstje prijkt (niet alleen door z’n exorbitant hoge prijs). Het horloge is namelijk een van de mooiste vintage Rolexen ooit gemaakt en verzamelaars zijn ‘t daar vrijwel eensgezind over eens. Naar het schijnt komt deze specifieke Rolex uit een collectie die is ontworpen voor een team van racers. Het model is een van de grootste (in diameter) horloges die Rolex ooit geproduceerd heeft.

3. 1969 Rolex Daytona ‘Paul Newman’ ref. 6263 – $3.717.906

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

De eerste Rolex Daytona in deze top 10 die ooit van Paul Newman is geweest – maar beslist niet de laatste. Het horloge van de Amerikaanse acteur is vrij eenvoudig een van de meest gezochte horloges ter wereld. Natuurlijk is de waarde erin die niet meer helemaal in perspectief staat, maar dat maakt ‘m er niet minder op. Deze Rolex kenmerkt zich door de iconische ‘reversed Panda-dial’. Een term die wordt gebruikt om het contrasterende verschil van witte sub-dials en zwarte wijzerplaat aan te geven. Waarbij zwarte sub-dials op een witte wijzerplaat dan weer als normale ‘Panda-dial’ worden omschreven.

2. Rolex ref. 6062 ‘Bao Dai’ – $5.060.427

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Misschien wel een van de meest spectaculaire Rolex modellen ooit, deze Bao Dai. Het horloge heeft in het verleden meerdere malen het record voor duurste Rolex ooit in handen gehad. Zodra er dan weer een nieuwe veiling volgde met een andere spectaculaire Rolex erin, werd de titel weer doorgegeven. Het horloge heeft niet voor niets de naam ‘Bao Dai’. Het is namelijk eigendom geweest van de laatste keizer van Vietnam. Net zoals de Rolex op nummer #9 is ook deze creatie van massief goud gemaakt. Daarnaast is het een van de weinige Rolexen die rouleren met zo’n leeftijd, diamanten op de wijzerplaat én een maanfase op zes.

 

1. Rolex Cosmograph Daytona Paul Newman – $17.752.500

top 10 duurste Rolex horloges wereld Pure Luxe

Daar zijn we weer. De duurste Rolex van het moment en eentje die wereldwijd shocking news tot stand deed komen. Deze Rolex Daytona werd door Newman’s vrouw aan hem cadeau gedaan op z’n verjaardag. Een herkenbaar aspect van deze Daytona is het feit dat er een gravering in staat die ‘Drive Carefully Me’ leest. Bij aftermarket replica’s wordt deze gravering vaak foutief overgenomen – wat resulteert in een horloge dat door de mand valt.

Bron: Philips