Al zou je het willen, je ontsnapt gewoonweg niet aan de aantrekkingskracht van deze authentieke manoir uit de jaren 1990. Werd gebouwd door de toen al gerenommeerde Belgische  familieonderneming Vlassak-Verhulst uit ’s Gravenwezel. Een tijd geleden liet ze deze realisatie herleven. En hoe.

Een karakteristieke woning klaar voor de hedendaagse wereld

De oprijlaan is lang, indrukwekkend ook. Tot je de woning ziet: heerlijk tijdloos en van een klassieke, onvergankelijke schoonheid. Perfect in harmonie met de overweldigende parktuin waarin ze gezet is als een parel in smaragd. Maar de grote verrassing wacht binnen. Wanneer de klassieke voordeur openzwaait, gaat meteen de nieuwe wereld van Vlassak-Verhulst open. Een wereld waarin bouwen kunst wordt.

De inkomhal baadt volop in natuurlijk licht dat van overal lijkt binnen te stromen en de glanzende vloer nog meer gloed geeft. Geen wenteltrap hier, maar een strakke, moderne centrale trap die kalm naar de volgende etages klimt. Het creatieve team van Vlassak-Verhulst voelt zich duidelijk goed thuis in de vormentaal van de eigentijdse architectuur. In de kunst van de passende contrasten ook: de wit geschilderde wandpanelen in de hal brengen immers een saluut aan het klassieke verleden.

ALTIJD DE MEEST GESCHIKTE VAKLUI
In de ruimtes die volgen, herhaalt zich op smaakvolle wijze het spel van licht en donker, van klassiek en modern. Een spel waar de interieurarchitecten van Vlassak-Verhulst volkomen in thuis zijn. Zij zijn het, die dieper op de technieken en de interieurinrichting ingaan, adviseren bij de keuze van de verlichting, de gordijnstoffen, de kranen in de badkamer, de handgrepen van deuren. Zij zoeken de passende kleuren voor het schilderwerk, vinden de juiste houtsoorten en de meest harmoniërende tint… Zij selecteren ook zorgvuldig de ambachtslieden die de uitvoering voor hun rekening zullen nemen, en de traditionele technieken van hun specialiteit evengoed beheersen als de meest moderne. Vlassak-Verhulst heeft daarvoor een rist gekwalificeerde schilders, smeden, parketleggers, trappenmakers, rietdekkers… waarop zij een beroep kan doen. Bovendien beschikt de bouwonderneming over een eigen schrijnwerkerij, een eigen atelier voor ramen en deuren, en over eigen metselaars en dakbedekkers.

Overal in de woning herkennen we de zin voor perfecte afwerking en weloverwogen materiaalkeuze waar de onderneming zo bekend om staat.

HONGAARSE PUNT EN CARRARA-MARMER
Om de heldere kleur van de muren en de plafonds wat te temperen, werd voor de eetruimte annex keuken deels Hongaarse punt-parket met de juiste, afgestemde tint bruin gekozen, en deels een betegeling in Belgisch grijze marmer. De doorgang tussen de twee plaatsen werd hoog en breed gemaakt. Dat gaf een mooier ruimtelijk effect en liet toe, nog meer te genieten van het zicht op de weidse parktuin.

In de master bedroom, helder wit met contrasterende dubbele deur, valt het daglicht meteen op het grote bed. Geen parket hier, wel aangenaam kortpolig kamerbreed tapijt dat een warme sfeer oproept. Nieuwe verrassing: de badkamer met het erg chique Carrara-marmer dat voor de vloer in boekvorm is gelegd. Pure klasse, geaccentueerd door de grote inloopdouche met glazen wanden en het super moderne bad. De ingewerkte kasten komen in een donkere tint die verwijst naar het patroon in het marmer.

NIEUWE HOME SPA
In de ontspanningskamer overheersen de warme bruine tinten. Maatkasten in puur eiken en een gietijzeren front voor de open haard geven een Angelsaksisch cachet. Al moeten de exclusieve klapstukken nog komen. Die wijnkelder en degustatieruimte, bijvoorbeeld. Geklimatiseerd, met veel gevoel uitgewerkt, helemaal op maat. Of die home spa: verrijkt met oriëntaalse toetsen, compleet uitgerust met zwembad, hammam, sauna… En dan: de fitnessruimte: steekt eigenlijk onder de grond, maar krijgt gul daglicht dankzij de glazen koepel. Geniet van een ideale temperatuur, dankzij de bescherming van Moeder Aarde.

ALS BOUWEN KUNST WORDT
Het gerespecteerde adagium van Vlassak-Verhulst. Daar steken nagenoeg 50 jaar ervaring achter in het bouwen en herdenken van droomhuizen voor een veeleisend publiek. De onderneming is thuis in de meest diverse stijlen, niet het minst omdat zij de meeste daarvan zelf heeft geïntroduceerd in de villabouwwereld. Haar eigen Begijnhofstijl inbegrepen.

De laatste jaren geniet Vlassak-Verhulst van een grote belangstelling in het buitenland. Opdrachtgevers uit Nederland en Duitsland bewijzen de groeiende internationale waardering voor de kwaliteit en de mogelijkheden van de onderneming en haar medewerkers. Want ook zij blijven niet ongevoelig voor de unieke, tijdloze charme die elke realisatie van Vlassak-Verhulst uitstraalt. Elke woning heeft een ziel. Elke woning is neergezet met respect voor duurzame materialen, juiste verhoudingen en historische correctheid. en elke woning staat er alsof het nooit anders is geweest.

Dat illustreert Vlassak-Verhulst op magistrale wijze met het pand in ’s Gravenwezel (B) waarin zij haar kantoren heeft ondergebracht. Meer dan 350 jaar architecturale en culturele geschiedenis kregen hier een exclusief, eigentijds kader. Zuiverheid van stijl, gevoel voor juiste verhoudingen, respect voor historische achtergrond en het gebruik van authentieke materialen en technieken voeren er de boventoon. Aan de renovatie van dit voormalige klooster ging heel wat studie vooraf. Eerst werd het historische verhaal achter het pand grondig bestudeerd, en maakten de specialisten zich de toenmalige stijlkenmerken en gebruikte technieken eigen. Daarna werd alles met de grootste zorg en zin voor het kleinste detail in dezelfde stijl gereconstrueerd.

CAUDA IN DE PARKTUIN
De eigenaar van deze magnifieke woning viel niet alleen voor het authentieke, klassieke uitzicht van deze manoir. Hij ontkwam ook niet aan de betovering van de enorme parktuin. Van op de zonneterrassen geniet je inderdaad van een overweldigend uitzicht. Dat begint dichtbij met de strak getrimde hagen – een elegante verwijzing naar de geometrie van de gevel – en de aangelegde bloemperken. Daarna dwaalt de blik over glooiende grasvelden afgezoomd met eerbiedwaardige bomen. Dan nemen het bos, de waterloop en de ongetemde natuur het over. Hier is het in elk seizoen mooi. Door de nieuwe indeling van het interieur, is het contact met de buitenomgeving bovendien inniger geworden. Een belevenis op zich.

Een verfrissende kijk op de bestaande woonst en een eigentijdse uitbreiding gaven deze exclusieve manoir een tweede, waardevol leven. Ook op deze manier is bouwen een kunst.

www.vlassakverhulst.com

+31 20 8080011
+32 3 658 12 50

Lees hier meer artikelen uit Pure Luxe Magazine 2