Vliegtuigen die in staat zijn om door de geluidsbarrière te vliegen bestaan al enige tijd. Sterker nog, er zijn legio vliegtuigen in staat om zulke snelheden te halen dat ze met een luide knal door de geluidsbarrière vliegen. Daar wil de NASA nu verandering in brengen. Het is ruim 10 jaar geleden dat ze een vliegtuig bouwden, maar inmiddels is er weer een nieuwe creatie van de National Aeronautics and Space Administration. Het vliegtuig, genaamd X-plane, moet revolutionair zijn.

NASA X-plane

Het vliegtuig is gemaakt om op onnavolgbare wijze door de geluidsbarrière te vliegen. Het vliegtuig zal gemaakt worden in samenwerking met Lockheed Martin en moet door z’n unieke vorm geen geluid produceren. Dat wil zeggen, het vliegtuig zou in staat moeten zijn de geluidsbarrière te doorbreken zonder de herkenbare luide knal. Deze knal wordt veroorzaakt door schokgolven die op elkaar botsen. Door de speciale vormgeving zou dit vliegtuig deze golven juist van elkaar weg sturen.

Er wordt een bedrag van 247,5 miljoen dollar vrijgemaakt om dit resultaat te behalen. Door de luide knal zijn supersonische vliegtuigen al vanaf 2003 niet toegestaan voor commercieel gebruik. Het vliegtuig zal zo’n 29 meter lang zijn en wordt verwacht tegen het eind van 2021. Mocht dit werken, dan zal het een doorbraak betekenen voor de toepassing van deze techniek in commerciële vliegtuigen. Dit zal overigens wel nog enkele jaren duren. We zijn benieuwd.