Als TV persoonlijkheid staat het buiten kijf dat je een goed belegde boterham eet. De showbizz-wereld is er een waar veel geld in omgaat en dat werkt natuurlijk altijd in je voordeel wanneer je onderdeel uitmaakt van dit wereldje. Benieuwd naar de inkomsten van zowel nationale TV-persoonlijkheden als internationale gezichten, zochten we uit wat er nou daadwerkelijk binnenkomt en we kunnen jullie verzekeren: de bedragen zijn niet mals.

Matthijs van Nieuwkerk – €580.000

Het gezicht van de Wereld draait door en het Top-2000 café is een van de best verdienende presentatoren die in het Nederlandse televisielandschap rondloopt. De vaste tafelheer van de Wereld draait door is al sinds 2005 betrokken bij het programma en wordt inmiddels in één adem genoemd met de talkshow op NPO 3. Daarnaast kennen we hem natuurlijk van het programma Holland Sport en praktisch ieder muziekprogramma dat de Nederlandse televisie ooit heeft voortgebracht. Met ruim 500.000 euro op jaarbasis (voorzover dat bekend is) doet van Nieuwkerk het absoluut niet slecht.

Twan Huys – €750.000 / €1.000.000

De nieuwe opvolger van Humberto Tan bij RTL Latenight ziet z’n salaris aardig naar de maan schieten. Waar hij volgens bronnen bij de publieke omroep als gezicht van Nieuwsuur zo’n €200.000 zou verdienen, daar gaat z’n salaris bij de commerciële omroep een aantal malen over de kop. Naar schatting zou Huys als het nieuwe gezicht van de talkshow RTL Latenight bijna 1 miljoen euro gaan verdienen. Een astronomisch hoog bedrag voor een presentator in Nederland. Sterker nog, de verwachting is dat er geen enkele andere tv-persoonlijkheid in ons kleine kikkerlandje zoveel geld verdient met enkel het presenteren van een programma.

Albert Verlinde – €900.000

In de hoogtijdagen van RTL Boulevard ging Albert Verlinde ruimschoots aan kop met een astronomisch salaris van €900.000. Een bedrag dat destijds gerechtvaardigd werd door het succes achter RTL Boulevard. Een succes dat inmiddels – in het nieuwe jasje – ver te zoeken is. Het praatprogramma lijkt niet langer een toonaangevend imago te hebben en de vele wisselingen wat betreft gasten en presentatoren doen het concept ook geen goed. Albert Verlinde wist dus op het juiste moment afscheid te nemen van het programma.

Humberto Tan – ±€1.000.000

De goedlachse, oprechte presentator van RTL Latenight heeft inmiddels al heel wat afleveringen achter z’n naam staan. Sinds augustus 2013 is hij het gezicht van RTL Latenight. Overigens zal hij vanaf 1 juni niet langer te zien zijn. Tan maakte dit zelf bekend tijdens een uitzending van het programma, waar men uit op kon maken dat het niet z’n eigen keuze is geweest om het programma te verlaten. Evenals de salarisschaal van Huys, verdient ook Tan een aanzienlijk bedrag bij de commerciële omroep. Wat Tan’s volgende functie gaat zijn, dat is vooralsnog onbekend, maar we zullen ‘m beslist terug gaan zien op televisie.

Jeroen Pauw – ±€190.000

Jeroen Pauw is natuurlijk eveneens een van ’s lands bekendste presentatoren. Toch lijkt er bij zijn inkomensgegevens een vreemde constructie gaande te zijn. De Nederlandse Publieke Omroep maakt namelijk ieder jaar de salarisspecificaties bekend, maar hieruit blijkt dat Jeroen Pauw onder de zogenaamde Balkenende-norm zit. Daaruit maken we op dat de presentator van ‘Pauw’ maximaal zo’n €190.000 zou verdienen. Toch zegt mediakenner Marianne Zwagerman in 2016 dat het niet ondenkbaar is dat Pauw meer verdient dan Matthijs van Nieuwkerk. Echter, de publieke omroep en Pauw zelf zouden hier een aantal slimme constructies voor hebben. In hoeverre dat waarheid of kul is, dat durven we niet te zeggen. Gekeken naar het salaris van van Nieuwkerk lijkt het onwerkelijk dat Pauw zo ‘weinig’ ontvangt.

Eva Jinek – €190.000

Het inkomen van een van ’s lands bekendste vrouwelijke presentatoren wordt hier gelijk gelegd aan het inkomen van Jeroen Pauw. TV-kenner Bert van der Veer gaf ongeveer een jaar geleden aan in Het Parool dat hij verwacht dat Jinek en Pauw een vergelijkbaar salaris zullen verdienen. Hij baseerde dit statement destijds op diverse aspecten. Zo zou succes in aantal dienstjaren een doorslaggevende factor zijn. Deze liggen voor Eva Jinek en Jeroen Pauw enigszins gelijk.

De inkomens van presentatoren op basis van diverse bronnen

Uiteraard zijn de inkomens zoals die hierboven gespecificeerd zijn gebaseerd op enkele schattingen. We zijn niet op bezoek geweest bij iedere presentator om zijn of haar loonstrookje te bekijken. Na het raadplegen van diverse bronnen is er een schatting gemaakt van de salarissen zoals die bekend zijn, of geschat worden door mensen binnen de industrie. Het moge duidelijk zijn dat presentator zijn in de Nederlandse showbizz-wereld een lucratieve bezigheid is. Zoals te zien, verdient praktisch iedereen meer dan het ‘middeninkomen’ van €150.000 zoals Eva Jinek dat enkele jaren geleden aangaf.

Zoals verwacht liggen de salarissen bij de publieke omroep een stukje lager dan bij de commerciële omroep. Dit komt voornamelijk vanwege het feit dat de publieke omroep een grotere verantwoordelijkheid heeft af te leggen. De commerciële omroep daarentegen, draait enkel en alleen om geld. Daar kan het dus met bakken worden uitgegeven, zolang het ook met bakken binnenkomt. Dit onderscheid is ook duidelijk te zien bij de salarissen van Nederlandse radio-dj’s.

Bron: Mediacourant / Loonwijzer