Een panel van 3000 internationale reisexperts en reisfans hebben gestemd en zijn met een top tien gekomen van de mooiste landingsbanen ter wereld voor privéjets. De top tien bestaat uit een mengsel van uitzichten over een stad tot aan de meer afgelegen bestemmingen die zowel voor passagiers als voor hun piloten een ware sensatie waren.

Kaapstad

10. CAPE TOWN AIRPORT, SOUTH AFRICA

Bijna 150 luchthavens werden genomineerd en Kaapstad Airport in Zuid-Afrika kwam op de tiende plaats. De luchthaven biedt uitzicht op de Tafelberg, Robbeneiland en de stranden van Cape Peninsula. “Spectaculair uitzicht op de Tafelberg bij het naderen”, aldus Adam Twidell, die één van de panelleden was. “Een van de mooiste steden op aarde.”

london city

9. LONDON CITY AIRPORT, UK

London City Airport in het hart van Londen kwam op de negende positie. Slechts vier mijlen van Canary Wharf, fungeert dit als de business hub voor Londen. Vooral gewaardeerd door piloten.

gibraltar

8. GIBRALTAR AIRPORT, UK

Omschreven als een van de meest “spannende” plaatsen om te landen biedt de luchthaven van Gibraltar een spectaculair uitzicht bij het naderen. Een van de belangrijkste wegen van het eiland kruist de baan. Verkeer moet gestopt worden aan weerszijden van de baan voor elk vliegtuig.

toronto

7. BILLY BISHOP TORONTO CITY AIRPORT, CANADA

Deze kleine luchthaven is gelegen op een eiland in de Haven van Toronto en ligt net buiten het centrum van de zakelijke en toeristische trekpleisters van de stad. De luchthaven is overigens alleen bereikbaar per veerboot.

juancho

6. JUANCHO E. YRAUSQUIN AIRPORT, CARIBBEAN

De enige luchthaven op het eiland Saba met een landingsbaan van slechts 400 meter lang. Het is de kortste commerciële landingsbaan ter wereld. Een panellid zei: “Een onvergetelijke en spannende landing op ’s werelds kortste landingsbaan, geflankeerd door kliffen en de oceaan met een adembenemend uitzicht op de actieve vulkaan.”

st maarten

5. ST MAARTEN AIRPORT (PRINCESS JULIANA INTERNATIONAL), CARIBBEAN

Het tweede Caribische vliegveld uit de lijst is Sint-Maarten Airport. Het ligt naast een populair strand wat betekent dat de prive-jets en vliegtuigen echt heel vlak over de zonaanbidders heen scheren. “Nergens in de wereld kan je zo dicht bij een vliegtuig komen tijdens een landing – het is alsof je kan springen en het vliegtuig aan kan raken” – zei een panellid, “Een echt spectaculaire en geweldige ervaring”.

barra

4. BARRA AIRPORT, SCOTLAND, UK

Barra Airport in Schotland is uniek omdat de landingsbaan het Traigh Mhor strand is dat twee keer per dag rekening moet houden met de getijen. Het staat bekend als de enige strand landingsbaan in de wereld. Erg afgelegen maar echt een unieke ervaring dus.

nice

3. NICE COTE D’AZUR AIRPORT, FRANCE

Een van de panelleden zei: “Nice, Côte d’Azur is een van de meest spectaculaire plekken om te landen en om op te stijgen. Een adembenemende kustlijn zo ver als het oog kan zien.” Het fungeert ook als de luchthaven voor Monaco en heeft een helikopter verbinding tussen de stad en de luchthaven.

las vegas

2. LAS VEGAS MCCARRAN AIRPORT, USA

McCarran Airport haalt passagiers binnen vliegend over de felle lichtreclames van Las Vegas en de beroemde Strip. Vooral in het weekend komen hier heel veel beroemdheden die vaak even een weekendje Las Vegas doen met hun eigen jets. “Vooral bij aankomst ‘s-nachts maakt Las Vegas indruk, tikje kermisachtig natuurlijk maar spectaculair. Hier altijd een stoel bij het raam nemen”.

queenstown

1. QUEENSTOWN AIRPORT, NEW ZEALAND

En de onbetwiste nummer één is de luchthaven van Queenstown in Nieuw-Zeeland. Onder andere Bill Prince, adjunct-hoofdredacteur van GQ magazine nomineerde Queenstown. Hij merkte op: “A wereldklasse benadering van een wereldklasse bestemming. Hier snap je dat piloten het beste uitzicht hebben. Queenstown Airport Corporation-baas, Scott Paterson juicht de nominatie toe. “Wij zaten al jaren in de top tien maar dat we nu op nummer 1 staan is fantastisch”. “Het aanvliegen van Queenstown over de besneeuwde Zuidelijke Alpen, ongerepte meren en nationale parken is werkelijk spectaculair en inspirerend. We zijn erg blij dat zoveel reizigers over de hele wereld deze mening delen”.

Foto’s en tekst: © PrivateFly & Vaughan Brookfield