Helaas worden de meeste van ons niet slapend rijk. Als we kijken naar onze dagelijkse gewoontes, zijn die van ons heel anders dan die van mensen met geld. Geld verdienen is een levensstijl en die levensstijl is misschien niet zo eenvoudig te waarborgen als dat het van buitenaf lijkt. We hebben zes gewoontes op een rijtje gezet die voor rijke mensen de normaalste zaak van de wereld zijn én hun rijkdommen beschermen.

De ‘gewone’ dingen die rijke mensen doen

Er zijn geen richtlijnen of handleidingen die aangeven hoe je precies rijk moet worden, maar wel gewoontes die steeds weer bij de meeste rijke mensen worden waargenomen. Mocht je deze gewoontes nou ook oppakken, dan bestaat de kans dat je misschien iets dichter bij de stap naar eeuwige rijkdom bent. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar deze stappen zullen je op weg helpen.

1. Ze verliezen weinig tot niets

Rijke mensen weten hoe ze risico’s moeten nemen, zonder dat ze daarbij hun bedrijf op het spel zetten. Ze staan open voor kansen en weten hier perfect op in te spelen. Verliezen is niet erg, zolang er maar kansen aan gekoppeld zijn. Een risico nemen is belangrijk en zorgt ervoor dat je stappen kunt zetten, maar dit is wel iets dat je bewust moet doen. Een doordachte actie kan niet écht risicovol zijn, want je hebt potentiële gevolgen al overwogen.

6 gewoontes rijke mensen gedrag leven rijkdom levensstijl Pure Luxe

2. Ze zoeken naar waarde

De rijken focussen op waarde. Alles dat waarde toevoegt aan hun leven is welkom. Ze kijken geen programma’s, lezen geen tijdschriften of boeken als ze hier geen toegevoegde waarde in zien. Knowledge is power en een avondje The voice of Holland kijken heeft geen toegevoegde waarde voor jouw kennis. Om rijk te worden moet je jezelf omringen met mensen die like-minded zijn en je van kennis kunnen voorzien. Zij zijn constant opzoek naar kritiek en feedback. Goede of slechte feedback, ze gaan het niet uit de weg en transformeren dit tot een les.

3. Ze ontspannen

Om rijk te worden moet je jezelf gezond houden. Regelmatig ontspannen is hierbij dus van belang. Een heldere geest zorgt voor meer focus wanneer dat vereist wordt. Naast regelmatig ontspannen is een go-to momentje per dag ook van belang. Loop een rondje of schrijf je gedachten in een journal. Alles wat helpt om dagelijks jouw hoofd leeg te maken, helpt om focus te behouden en biedt meer ruimte voor essentiële zaken. Het is een kwestie van het vinden van de juiste balans.

4. Ze spenderen met mate

Je kan natuurlijk wel begrijpen dat het jouw kapitaal niet ten goede komt als jij meer geld uitgeeft dan je verdient. Dat is een simpel rekensommetje, zo werkt het gewoonweg niet. Daarnaast is het ook verstandig om je uitgaves te beperken tot een percentage van de totale hoeveelheid geld dat binnenkomt. Zo weet je iedere keer een reserve op te bouwen bovenop je reserve.

6 gewoontes rijke mensen gedrag leven rijkdom levensstijl Pure Luxe

5. Ze hebben meerdere inkomstenbronnen

Het is belangrijk om, naast een plan B, ook een plan C en D te hebben. Het is riskant om al je geld in te zetten op één plan, daarom zijn meerdere bronnen van inkomsten van belang. Mocht er iets mis gaan, dan heb je nog een andere back-up. Jezelf verzekeren van een geldstroom en zorgen voor een solide basis is essentieel om überhaupt rijkdom op te bouwen, laat staan deze te behouden.

6. Ze zijn niet bang om een ander pad te bewandelen

Tegen de stroom ingaan kan als iets slechts worden beschouwd, maar dat is het niet. Althans niet altijd. Rijke mensen zijn geen kuddedieren. Ze volgen geen kuddes en trends, ze creëren ze. Ze veranderen het spel en creëren verschillende producten die voldoen aan nieuwe behoeften in een veranderende wereld. Daarvoor moeten je volhardend zijn, want tegen de stroom ingaan is niet gemakkelijk. Maar de beloning is veel groter. Een wijs persoon zei ooit: ‘only dead fish go with the flow’.