Kaviaar; viseitjes; steurkuit. Het zijn allen benamingen voor een van ’s werelds duurste delicatesse. Kaviaar is niets anders dan een ingeblikte hoeveelheid visseneitjes. Al moeten we daar wat specifieker in zijn, het kan natuurlijk niet zo zijn dat jij eigen goudvis plat duwt om er eitjes uit te halen. Het is namelijk enkel Kaviaar wanneer het wordt gewonnen van één van de 27 Steur soorten die we in de wereld kennen. Het dure ‘snackje’ staat te boek als een graag geziene gast op de feestjes van de ‘beter bedeelden’. Logisch ook, want Kaviaar is absurd duur, niet direct weggelegd voor de gewone man zeg maar. Toch was dat vroeger niet het geval, toen werd Kaviaar zelfs weggegooid. Hoe komt ’t dan dat Kaviaar nu zo’n exorbitant hoog prijskaartje heeft? We gingen op zoek naar het antwoord.

De Steur verdwijnt langzaamaan

Uiteraard, zoals met alles in ‘onze’ natuur zijn we ook met de Steur niet heel erg netjes omgegaan. Omdat de vraag naar Kaviaar alsmaar groeit, stijgt ook de ‘jacht’ op steur. Aangezien deze vraag op zeer hoog tempo steeg, liep de algehele Steur-populatie vrij snel terug. Een ontwikkeling die haaks op ’t begin van de vorige eeuw staat. Toen werd Kaviaar nog door boeren aan varkens gevoerd en was ’t praktisch op iedere hoek van de straat te krijgen – zonder astronomisch hoog prijskaartje. Ja echt.

Maar zoals gewoonlijk zijn wij mensen overdreven consumptie gewend, wat dus ook het geval is met Kaviaar. Als gevolg werden maar liefst 18 verschillende Steur-soorten op de lijst gezet van bedreigde diersoorten. Dat is tweederde van de totale populatie aan Steuren. Uiteraard wordt de honger naar Kaviaar (of gewoon chique willen doen) er niet minder op, dus moeten er oplossingen worden gevonden.

kaviaar prijs kwekerij steur duur Pure Luxe

Kaviaar kwekerijen

Wat er niet is kun je creëren – zo moet men gedacht hebben. Er is de afgelopen jaren in rap tempo aan de hoeveelheid Caviar Farms gewerkt. Deze schieten als paddestoelen uit de grond. De kwekerijen zijn erop gericht de Steur te fokken om zo toch te kunnen voorzien in de grote vraag naar Kaviaar. Een prima ontwikkeling zou je zeggen, ware het niet dat de Steuren in zo’n kwekerij vaak nog gedood worden om hun eitjes te ‘collecteren’. Dat is dan weer een aspect waar we niet helemaal blij mee zijn.

Toch zijn er nu nieuwe manieren gevonden om de eitjes van een Steur te verzamelen, zonder dat de vis daarvoor gedood moet worden. Een geweldige ontwikkeling natuurlijk. De vis wordt in een soort ‘narcose’ gebracht (ja dat klinkt raar, maar zo werkt ’t echt) en vervolgens wordt er met behulp van massage een pulserende beweging opgewekt. Deze zorgt ervoor dat de eitjes (die inmiddels al klaar zijn om gelegd te worden) naar buiten geduwd kunnen worden door de mensen in ’t vak.

Een gebruik dat al veel eerder bij andere vissen werd gebruikt, maar dat pas recentelijk toegepast wordt op de Steur. Uiteraard zijn dierenactivisten en overheidsinstellingen blij met deze ontwikkeling. Daarnaast is het voor ons een prettige gedachte dat er werk wordt gemaakt van het wel en wee van de Steur. Hoe zich dat in de toekomst zal ontwikkelen, dat is uiteraard afwachten.

kaviaar prijs kwekerij steur duur Pure Luxe

35% van de algehele teelt komt uit Azië

Op ’t moment zijn de kwekerijen zo goed vertegenwoordigd in Azië, dat zo’n 35% van de volledige Kaviaar uit China afkomstig is. Volgens wetenschappers en betrokkenen zal het nog een geruime tijd duren alvorens de natuurlijke Steur-stand weer een beetje op peil is. Toch schijnt het op dit moment enigszins rooskleurig uit te zien voor de vis die ooit zo goed vertegenwoordigd was in onze wateren. We zijn benieuwd hoe de toekomst van de Steur én van Kaviaar eruit zal zien. Laten we hopen op een positieve ontwikkeling.