Miljonair zijn, een droom van velen – realiteit voor slechts enkelen. Toch is het niet onmogelijk om je leven af te sluiten als miljonair – mits alles natuurlijk een beetje voordelig uitpakt. Het gaat er wel om dat je dan gedurende je leven enkel en alleen geld opzij zet om de mijlpaal van het miljoen te bereiken op je 65e. Want, wie wil nou niet op z’n pensioengerechtigde leeftijd miljonair zijn?

Miljonair zijn is voor iedereen mogelijk

Laten we vooropstellen dat het hier natuurlijk om een ideaal scenario gaat. Een situatie waarin alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen. Toch lijkt het op ’t eerste gezicht niet helemaal onmogelijk. David Bach heeft een boek geschreven met de titel ‘Smart couples finish rich’. De financieel adviseur heeft in dit boek beschreven hoe je op de best mogelijke manier met rijkdom door ’t leven gaat. Sterker nog, hij beweert het volgende: Rijk worden is niets anders dan het opstellen van een spaar- en beleggingsplan – en daaraan vasthouden’. Op z’n zachtst gezegd een redelijk straight to the point statement en iets waar we het fijne wel van willen weten.

Natuurlijk zul je ook met wat feiten over de brug moeten komen om deze bewering te onderbouwen. Dus besloot Bach een schematische weergave te maken van de hoeveelheid geld dat dagelijks opzij gezet dient te worden om 1 miljoen over te houden op je 65e. Echter, Bach hanteerde een rendement van 12% op jaarbasis, een cijfer dat natuurlijk verre van realistisch is in de huidige economie. Daarom hebben de concullega’s van BusinessInsider de tabel een kleine make-over gegeven.

Het bovenstaande model laat diverse opties zien gebaseerd op een rendement van 2, 3, 5 en 7 procent. Tevens wordt er aangegeven op welke leeftijd je moet beginnen met sparen – en hoeveel – om op je 65e levensjaar de grens van €1.000.000 te doorbreken. Een klein nadeel: er is in deze tabel geen rekening gehouden met variabelen en zaken zoals belastingen. Het is dus een ideale situatie die alleen mogelijk is zonder interventie.

Maandelijkse bijdrage aan je miljonairsleven

Om het geheel overzichtelijker te maken, heeft BI ook maar meteen besloten om de data te verwerken in een tabel op basis van maanden. Wat opvalt is ’t feit dat het eigenlijk niet te doen is. Met je 20e een bedrag van zo’n €1.100 opzij zetten, bij een rendement van 2% (wat het meest realistisch is), lijkt ons toch aardig veel. We zijn zeer benieuwd hoe de gemiddelde twintiger dit bedrag bij elkaar krijgt. Laat staan opzij kan zetten (en nog geld over weet te houden).

Kortom, het is een mooi feitelijk overzicht, maar echt haalbaar? Daar plaatsen we enige vraagtekens bij. Dan hebben we overigens enkel naar de hoogte van de bedragen gekeken. Andere, onvoorziene uitgaven worden hierin niet meegenomen. Is het miljonair worden in een ‘normaal’ en ‘doorsnee’ leven mogelijk? Ja, op papier. Is het reëel? Nee, waarschijnlijk niet. Toch leuk dat we voor heel even stille hoop konden creëren.

Bron: BusinessInsider