We kennen allemaal wel iemand die hartstikke verzot is op het eten van kreeft. Kreeft schijnt een van de lekkerste zeedieren te zijn die wij mensen eten. Toch is het voor velen niet voor te stellen dat je zo’n onooglijke maaltijd met plezier en genot verorberd. Ondanks dat wordt het massaal gegeten en maken de wat stijlvollere restaurants er zelfs een attractie van. Misschien ben je wel eens bij een restaurant geweest waar je – indien je ’t gaat eten – zelf mag kiezen welke kreeft uit het aquarium je wil opeten. Deze gaat vervolgens naar de keuken en wordt – in veel gevallen – levend gekookt. Een barbaarse manier van omgaan zou je zeggen, maar het is van essentieel belang dat dat gebeurd.

Kreeft levend koken is een veel landen de normaalste zaak van de wereld

Wanneer je zou zien dat je stukje rundervlees levend op de grille belandt, dan is het zeer waarschijnlijk dat het je laatste keer is dat je zoiets eet. Toch vinden veel gasten het normaal dat hun kreeft levend wordt gekookt (mits ze ervan weten). Hoe komt het dat deze schaaldieren zonder pardon in water van 100 graden worden gegooid? Nou, daar schijnt nogal enige noodzaak aan gekoppeld te zijn.

Over het algemeen zijn we ervan bewust dat vlees snel bederft en diverse bacteriën bevat, dus moeten we het goed verhitten. Het ene vlees is het andere niet en bij kreeft (ondanks dat het geen ‘vlees’ is) is dit nog veel erger. Kreeftenvlees is een enorm goede broedplaats voor ‘vibrio bacteriën’. Deze kleine monsters staan bijvoorbeeld aan de basis van cholera, dus het zijn niet zomaar bacteriën.

reden koken kreeft restaurant eten Pure Luxe

Zodra deze dood is, is het startschot gegeven voor deze bacterie om zich razendsnel te vermenigvuldigen op het lichaam van deze kreeft. Het gevolg is simpel: de gast eet het vlees en zal binnen de kortste keren zeer misselijk worden. In sommige gevallen – en met héél veel pech – kan het zelfs je laatste kreeft ooit zijn. Het vervelende is ook nog dat je het dode kreeftenvlees wel kunt verhitten, maar daar gaat de bacterie niet mee weg.

Toch kunnen we de kreeft ook eerst doden

Zolang de kreeft leeft, is er van deze bacterie geen sprake en kun je het vlees rustig eten. Het is dus niet zonder reden dat onze kreeften-maal op deze barbaarse wijze wordt bereid. Sterker nog, het wordt in landen als Zwitserland en Nieuw-Zeeland al verboden om op deze wijze kreeft klaar te maken. In Amerika daarentegen, weten ze niet beter. Wees gerust, het is mogelijk om dit schaaldier te eten terwijl deze al dood is, je moet er gewoon niet te lang mee wachten. Een kleine toevoeging: dit proces van bacterie-vermenigvuldiging vindt ook plaats bij andere schaaldieren. Let dus goed op hoe je met dit maal omgaat.

Bron: BusinessInsider