Voor velen is een Rolex het summum van horlogerie. Niet wat betreft complicaties, afwerking of innovatie – enkel vanwege de status die het kroontje in de loop der jaren heeft verworven. Als we spreken over haute horlogerie, dan blijft Rolex buiten beschouwing. Desondanks is het merk zeer geliefd en we kunnen dat goed begrijpen. Wanneer je kijkt naar de prijs/kwaliteitsverhouding, dan is het merendeel van de modellen (niet allemaal) goed gepositioneerd. Toch kent de faam van het merk ook een nadeel: de grote hoeveelheid replica’s. Daar gaan we je voor behoeden.

Een Rolex lijkt simplistisch, maar is namaken is lastiger dan gedacht

We kunnen niet ontkennen dat de industrie van replica-horloges de laatste jaren een gigantische ontwikkelingen door heeft gemaakt. Daarmee bedoelen we dat het vroeger duidelijk was te zien dat een horloge ‘nep’ was en dit vandaag de dag stukken lastiger kan zijn. Zeker als we het aan een leek vragen. De doorsnee horlogeliefhebber weet al gauw dat het font van de date wheel vaak kan afwijken. De ‘Swiss’ markering op 6 uur is anders, of de bezel is absurd dik. Ja, replica’s maken is niet ieders vak.

Toch zijn er ook genoeg modellen op de markt die er aan de buitenkant praktisch 1 op 1 uitzien. Dan is het stukken lastiger om echt van nep te onderscheiden. Gelukkig heeft iedere échte Rolex enkele kenmerken die voor na-apers niet te kopiëren zijn. Dit komt door de moeilijkheidsgraad of de kosten die erbij komen kijken. In de onderstaande video enkele tips hoe je een echte Rolex kunt herkennen – en dus een neppe kunt negeren. Succes met de aanschaf.