Wil je indruk maken op je vrienden met je kookkunsten? Of je partner eens heerlijk verrassen met een romantisch diner? Soms wil je eens iets speciaals wat restaurantwaardig is, maar waarom op restaurant gaan als je het ook zelf kunt maken? Met verse ingrediënten van goede kwaliteit en een duidelijk recept, tover je zelf een culinair hoogstandje op tafel! We deden inspiratie op voor drie culinaire gerechten om thuis te maken. Alle recepten zijn op basis van vier personen.
Luxe vispannetje met room en witte wijn
1. Was en halveer 1 kg krieltjes. Meng ze met 4 el olijfolie, peper en zout. Verdeel ze over een bakplaat met bakpapier en bak 30-35 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden (halverwege omdraaien).
2. Snipper 2 sjalotten en 4 tenen knoflook fijn. Snijd 2 stuks venkel in kwarten om zo de harde kern te kunnen verwijderen. Snijd in kleine blokjes. Hak het venkelloof fijn en hou apart. Snijd 2 wortelen en 1 stengel prei fijn.
3. Verhit 4 el roomboter op een matig vuur. Bak de sjalot en knoflook 2-3 minuten glazig. Voeg de rest van de groenten toe en roerbak 6-8 minuten. Kruid af met peper en zout.
4. Blus het groentemengsel met 6 dl witte wijn en laat 4 minuten koken. Voeg 400 ml slagroom en 5 dl visbouillon toe en laat 10 minuten zachtjes inkoken.
5. Voeg vlak voor het serveren een 520 g vis toe. Kies voor een mengeling van zalm, kabeljauw en koolvis. Kruid af met peper en zout.
6. Serveer de krieltjes apart of schep ze bij het vispannetje. Werk af met fijngehakte kervel en venkelloof. Serveer met citroenpartjes.
Foto ter illustratie.
Pasta pesto met zalmfilet
1. Meng 4 pruimtomaten in blokjes gesneden met 2 tenen fijngehakte knoflook, 4 el zwarte balsamicoazijn en 4 el olijfolie. Kruid met peper en zout, schik op een bakplaat met bakpapier en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
2. Kook 360 g spaghetti in een ruime hoeveelheid gezouten water beetgaar en giet af.
3. Snijd 2 courgettes in blokjes en bak 4-6 minuten in 2 el roomboter.
4. Verhit 1 el olijfolie op een hoog vuur en bak 4 stuks zalmfilet gedurende 3 minuten met het vel naar beneden. Zet het vuur zachter en draai om. Besmeer het vel met 1 tl groene pesto per filet en laat nog 1-2 minuten doorbakken met het vel omhoog. Kruid af met peper en zout.
5. Meng de pasta met de tomaat, courgette en pesto. Verdeel over de borden en leg de zalmfilet erop.
Foto ter illustratie.
Kogelbiefstuk met zwarte inktvispasta
- Laat 4 lapjes kogelbiefstuk op kamertemperatuur komen. Doorprik 8 rode puntpaprika’s en schik ze in een ovenschaal. Rooster ze ongeveer 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden.
2. Kook ondertussen 500 g zwarte tagliatelle in een ruime hoeveelheid gezouten water. Bewaar bij het afgieten een beetje kookvocht. Spoel met koud water tegen het kleven.
3. Snipper 2 sjalotten en 2 teentjes knoflook fijn. Doe de geroosterde puntpaprika’s meteen vanuit de oven in een kom en dek ze af met plastic folie.
4. Doe 4 el roomboter en 2 el olijfolie in een pan en verhit op een middelhoog vuur. Gebruik keukenpapier om de kogelbiefstukken droog te deppen en kruid met peper en zout. Bak 1-3 minuten per kant tot ze goudbruin zijn. Strooi er nog wat extra zwarte peper op en laat het vlees minstens 3 minuten onder aluminiumfolie rusten.
5. Pel de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd in reepjes.
6. Verhit ½ el olijfolie in dezelfde pan. Bak de sjalot en knoflook 2 minuten glazig. Voeg de pasta en 100 gram geraspte pecorino toe. Gebruik een scheutje opzij gehouden kookvocht om te zorgen dat alles goed mengt. Roer tot de kaas gesmolten is. Haal van het vuur en roer er 4 eierdooiers door. Kruid met peper en zout naar eigen smaak.
7. Versnijd het vlees tegen de richting van de spiervezels in dunne plakken. Leg op elk bord wat tagliatelle en geroosterde paprika en besprenkel met olijfolie. Schik de kogelbiefstuk er op en werk af met gehakte basilicum en citroenpartjes.