Je zou verwachten dat het nu een of andere slappe boodschap wordt waar wij een smak geld voor hebben ontvangen, maar niets is minder waar. Het is namelijk een onderwerp wat we aan willen kaarten omdat dit merk van Nederlandse komaf is én werkelijk ongeëvenaarde horloges maakt. Waar hebben we ’t dan over? We hebben het over ’t merk Grönefeld. Een merk dat al enige tijd bestaat en op ’t moment wordt vertegenwoordigd door Tim & Bart Grönefeld.

Grönefeld ontstond op Hollandse bodem, in Oldenzaal om precies te zijn

Het mooie aan het hele verhaal van Grönefeld, is het feit dat het puur is. Wat we vandaag de dag vaak zien is ’t feit dat merken story-telling als prioriteit hebben en daarom geforceerd een bijna sprookjesachtig verhaal aan hun merk koppelen. De meeste verhalen zijn dan ook te zoetsappig voor woorden en bij ons loopt het water in de schoenen wanneer ze weer eens opgedreund worden door een vlugge sales-knaap.

Zo anders is ’t verhaal van de Horological Brothers en hun merk Grönefeld. Het verhaal krijgt vorm aan het begin van de vorige eeuw als Gerhard Louis Grönefeld zich het vak van horlogemaker meester maakt en in het verlengde daarvan een werkplaats opent. In de schaduw van de Plechelmusbasiliek opent hij een werkplaats waar horloges en klokwerken het middelpunt zijn. Tevens draagt hij zorg voor de torenklok van de basiliek – iets wat jaren later (nu dus) nog steeds de verantwoordelijkheid is van de heren Grönefeld.

In de voetsporen van Gerhard Louis volgt Johannes Grönefeld (beter bekend als ‘Sjef’ en de vader van Tim en Bart) z’n vader op als verantwoordelijke voor de klok van de basiliek. Daarnaast houdt hij de werkplaats draaiende en – misschien nog wel het belangrijkste – laat hij z’n zoons al op jonge leeftijd rondrennen in het ‘hol van de leeuw’. Het is dus niet raar dat Tim en Bart al snel wisten wat hun roeping des levens zou zijn.

Geleerd van grote vakmensen

In het verlengde van hun vader én opa hebben de broers Grönefeld zich ontplooit in het vak van horlogemaker. Afzonderlijk van elkaar trokken de broers Europa in om zich het vak eigen te maken. Na de nodige leermomenten zijn ze samen teruggekomen in Oldenzaal om daar het vak uit te oefenen en het merk Grönefeld naar een ongekend plan te tillen. Het resultaat? Horloges die zelfs in Zwitserland op een hoop enthousiasme kunnen rekenen. De mannen hebben werkelijk iets fenomenaals neergezet en wij kunnen niet anders dan enorm trots zijn op hetgeen de Nederlanders presteren – waar een klein land groot in kan zijn.

nederlandse horlogemerk grönefeld haute horlogerie Pure Luxe

De horloges van Grönefeld zijn groots door hun kwaliteit en de techniek die erin verwerkt wordt. Het is niet voor niets dat de heren met het merk tweemaal prijzen wist te winnen. Niet zomaar prijzen overigens, we hebben ’t dan over awards op de GPHG (Grand Prix d’Horlogerie de Genève). Het geeft aan dat de mannen wel degelijk van wanten weten en horloges produceren die internationale allure genieten.

De 1941 Remontoire en Parallax Tourbillon zijn ware kunstwerkjes

Het zijn deze twee modellen die de mannen prijzen opleverden in Genève. Bij het bekijken van deze horloges ziet zelfs een leek direct dat het gaat om stukjes kunst. Een nadere toelichting rondom de technische aspecten van deze horloges volgt in de nabije toekomst. Om een indruk te geven kunnen we jullie vertellen dat de 1941 Remontoire veel meer is dan enkel een horloge. Het ‘Remontoire’ mechanisme is ontwikkeld om de accuratesse van een horloge te verhogen. Wanneer het horloge de wijzers aandrijft met de traditionele tandwielen, is er altijd een oneven distributie van kracht. Door een Remontoire aan het uurwerk toe te voegen, wordt de energie op een gelijkmatige wijze verdeeld. Zo ontstaat een hogere precisie dan wanneer men enkel een traditioneel uurwerk neemt.

nederlandse horlogemerk grönefeld haute horlogerie Pure Luxe

Echter, het is niet alleen de techniek die ons laat genieten. De afwerking van alle horloges is van dermate hoge kwaliteit dat men ze zelfs in hetzelfde rijtje plaatst als A. Lange & Söhne. Voor de mensen die zichzelf horlogeliefhebber noemen is dit een vergelijk waar ieder horlogemerk van zal glimlachen. Wat ons betreft is dit een merk met zeer veel kwaliteit en een merk dat in een zeer select gezelschap thuishoort. Sterker nog, de onderlinge band die Bart & Tim onderhouden met andere Independents zoals bijvoorbeeld Kari Voutilainen, is er een die de horloge-industrie siert. Een hecht gezelschap met een heldere visie en enorm veel kwaliteit. Wij kunnen niet anders dan lovend zijn. Houd onze website in de gaten voor een nadere toelichting op de horloges.

Bron: Grönefeld