Een goed pak aantrekken, je beste been voor en genoeg woorden om een heel volk toe te spreken; het recept van menig politicus is bij ons wel bekend. Als je een openbaar debat volgt, dan zul je al zeer snel merken dat het meestal een kwestie van over een weer schoppen is. De ene sneer kan, de andere is dan weer onder de gordel. Al met al is de Nederlandse politiek een vermakelijk schouwspel. Een schouwspel dat tevens goed geld oplevert want de politici in de Tweede Kamer zitten er warmpjes bij – dat blijkt wel uit deze cijfers.

Mark Rutte (VVD) – €159.489

De Minister-President van ons land is de onbetwiste lijstaanvoerder met zijn salaris. Hij verdient ruim 1,5 ton op jaarbasis. Het bedrag wordt niet bepaald door de VVD, maar is bij Wet vastgesteld. Het is dus niet mogelijk om hier een eigen draai aan te geven, enkel wanneer men deze bedragen in de Wet wijzigt kan er iets veranderen. In dit bedrag is overigens ook de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld opgenomen. Daarnaast ontvangt hij (en z’n ministers) een vaste én variabele onkostenvergoeding voor het werk dat ze doen. Met een dergelijk salaris en het ontbreken van een partner (zover we weten), mag Minister-President Rutte niet klagen.

Lodewijk Asscher (PvdA) – €113.033

Ondanks z’n noeste arbeid als fractievoorzitter moet de beste man toch ietwat inleveren ten opzichte van z’n conculega Pechtold. Hij verdient zo’n €3.000 minder dan de stuurman van de democraten. Een vreemde gewaarwording daar Asscher geheel volgens de waarde van z’n partij flink de schouders eronder zet. De heer Asscher deelt dit zakcentje met een vrouw en 3 kinderen.

Geert Wilders (PVV) – €116.630

We kunnen jullie alvast verklappen: dat geschreeuw levert de heer Wilders een aardige zakcent op. Het is zelfs zo dat hij van alle fractievoorzitters het meeste geld bij mag schrijven op jaarbasis. Hier worden variabele kosten niet in meegenomen, maar we vermoeden dat de ‘Patriot’ des lands zeker niets ongemoeid laat. Overigens schijnt hij dan wel weer het minst over te houden. Wilders kan namelijk niet over straat zonder enorm intensieve beveiliging en zoals we allemaal weten: voor niets gaat de zon op.

Khadija Arib – €146.000

Mevrouw Arib is bij de grote massa misschien iets minder bekend, maar dat maakt haar rol in de Tweede Kamer niet minder prominent. Deze dame zorgt ervoor dat alles wat er gezegd wordt, hoeveel modder er ook gegooid wordt, in goede banen wordt geleid. Khadija Arib is de voorzitter van de Tweede Kamer en is daarmee de beste verdienende persoon in de Tweede Kamer – na Mark Rutte.

Het onderlinge verschil tussen fractievoorzitters en ministers is minimaal

De salarissen zijn – zoals hierboven duidelijk te zien is – vrijwel allemaal gelijk aan elkaar. Dit komt dus vanwege het feit dat alles bij Wet is vastgelegd en een verandering niet zomaar doorgevoerd kan worden. Het neemt natuurlijk niet weg dat de mannen en vrouwen in Den Haag nog steeds goed geld verdienen met de soms – kinderlijke – discussies die ze voeren. Nu kan een politicus het vrijwel nooit goed doen, maar in de huidige staat is het een aardige tegemoetkoming voor het ‘fantastisch’ werk wat er geleverd wordt.

Bron: Rijksoverheid / Loonwijzer