Waar een klein land groot in is. Nederland staat internationaal niet direct bekend als hét horlogeland, maar toch weten we wel van wanten hier. Zo mogen we de trotse bakermat zijn van Grönefeld en Christiaan van der Klaauw horloges, maar ook in de horlogehandel is er genoeg moois om ons op weg te helpen met een nette collectie. Een nieuw horloge kopen is op veel plekken mogelijk, maar ook vintage horloges zijn goed vertegenwoordigd in ons land. Zo zijn er een aantal winkels te vinden waar je als horlogeliefhebber beslist kwijlend rondloopt. Daarnaast zijn het plekken waar mensen werken met bergen kennis – dan bedoelen we échte bergen en geen verkeersdrempels.

De beste vintageshops van Nederland

Om je een beetje wegwijs te maken in het horlogecircuit van Nederland hebben wij drie van de beste plekken op een rijtje gezet. Plekken waar je op je gemak een vintage horloge kunt scoren en waar men je kundig helpt. Tevens plekken waar genoeg aan moois circuleert en waar je ook terecht kunt met vragen over specifieke modellen. Wie weet heb je geluk en zijn ze in staat om die ene spectaculaire Speedmaster pre-moon te sourcen of juist die speciale linnen-dial Datejust te achterhalen. Het is vrijwel allemaal mogelijk met de kennis van deze drie.

In de hoofdstad vinden we twee van de drie pareltjes waar wij bij stil staan als het gaat om vintage horlogerie. Te weten Amsterdam Watch Company en Amsterdam Vintage Watches. Beiden beschikken over genoeg expertise om jou te voorzien van passende begeleiding in je zoektocht naar die ultieme Rolex uit je geboortejaar. Het is juist de kennis en ervaring die wat ons betreft ervoor doet zorgen dat je hier op de juiste plek bent. Daarnaast is er in ’t Zuiden des lands nog Bulang&SonsDeze plek – waarvan de showroom gezeteld is in Maastricht – is ontstaan vanuit de voorliefde voor vintage Rolexen en weerspiegelt de ultieme omgeving voor de horlogeliefhebber.

Amsterdam Watch Company

De eerste in dit rijtje is Amsterdam Watch Company, in ’t kort AWCo. Deze winkel is gelegen aan de Reestraat 3 in Amsterdam. Bij velen ook wel bekend als de ‘9 straatjes’. Deze winkel is gespecialiseerd in alles wat Vintage horloges betreft. Of het nu gaat om Rolex, Omega of Jaeger LeCoultre (ja ook de befaamde Atmos), bij AWCo is het te vinden. Daarnaast heeft de winkel ook samengewerkt met een merk als Squale om gelimiteerde duikhorloges op de markt te brengen. Uiteraard zijn ook diverse accessoires en oude items te koop bij deze zaak. Al met al een zeer complete winkel met genoeg kennis in huis om jou goed te begeleiden in de aankoop van je eerste échte horloge.

vintage horlogedealers Nederland horloges shops Pure Luxe

Bulang & Sons

De meest zuidelijke optie om te benaderen is Bulang & Sons. Dit bedrijf is ontstaan uit de passie voor Rolexen en het schrijven daarover. Inmiddels is de online webshop een bekende speler binnen de markt voor vintage horloges. Naast een collectie horloges van bijvoorbeeld Rolex, Omega en Tudor heeft de shop ook een grote hoeveelheid banden in de aanbieding. Uiteraard kun je ook hier terecht voor de volledige ‘mannen-lifestyle’ die perfect past bij horloges. Denk dat aan watch-rolls, tassen, sieraden en shawls. Het is wat ons betreft een zeer stijlvolle shop en beslist een kijkje waard. Een zeer compleet plaatje.

vintage horlogedealers Nederland horloges shops Pure Luxe

Amsterdam Vintage Watches

Als horlogedealer met het meest ‘jonge’ gezicht is Amsterdam Vintage Watches hard bezig aan een opkomst in het circuit. Uiteraard had de horlogedealer al een gevestigde naam, maar onder leiding van Jasper merken we duidelijk de verjonging die het bedrijf doormaakt. Ook hier ben je prima op je plek voor advies rondom vintage horloges. Uiteraard kun je er ook terecht voor een vraag over een modern model, maar kennis en kunde rondom ‘oudjes’ is wat hier de klok slaat. De modellen die Amsterdam Vintage Watches in de aanbieding heeft variëren van een ‘simpele’ stalen Rolex Datejust tot een zeer spectaculaire Day-Date of gewilde Heuer Autavia. Kortom: kennis, kunde en degelijk aanbod allemaal onder één dak.

vintage horlogedealers Nederland horloges shops Pure Luxe

Drie perfecte plekken voor niet alleen een product, maar ook het verhaal

Als je ’t ons vraagt, dan zijn dit dé plekken om je vintage horloge op de kop te tikken. Natuurlijk kun je ook het internet afstruinen op zoek naar de geschikte kandidaat, maar dat kan soms aangename verrassingen geven. Je wil voor een aardig bedrag ook zeker zijn van een goed model en alle kennis die erbij komt kijken. Een doos, papieren, originele staat en geen kat in de zak kopen. Zeker wanneer het om horloges gaat is dit essentieel. Ben verstandig en laat jezelf niet verleiden tot een koopje, maar tot kennis.

Bron: Amsterdam Watch Company
Bulang & Sons
Amsterdamvintagewatches