Voor het overgrote deel van de mensen in de wereld is het lastig voor te stellen: luxeproducten bezitten. Een van de voorbeelden daarvan zijn supercars. Een Ferrari, Porsche of Lamborghini – iets waar we bijna allemaal wel van gaan watertanden. Toch kan het zo zijn dat ook die zaken gaan vervelen – of simpelweg worden ‘vergeten’. In Dubai is door de jaren heen een leger aan dikke bolides uit het oog verdwenen. Vaak onder een dikke laag stof, soms in de shredder.

De aanblik van peperdure auto’s als grof vuil

Het is nauwelijks voor te stellen dat je je auto met ’t prijskaartje van een riante, vrijstaande woning zomaar aan z’n lot over kan laten. Toch zijn er plekken op de wereld waar deze ogenschijnlijk normale regels niet gelden. Eén van die plekken is Dubai. Daar kan ’t zomaar voorkomen dat je in een willekeurige parkeergarage een Ferrari Enzo tegenkomt met zo’n dikke laag stof erop dat ‘ie bijna één wordt met de omringende woestijn.

dubai verlaten auto's supercars Pure Luxe

Foto: Quora.

De reden hiervoor is in de meeste gevallen niet te achterhalen, maar men kan wel een wilde gok doen waarom eigenaren hun bolides zo achterlaten. Het is namelijk zo dat de wetgeving in Dubai vereist dat je terugkerende betalingen dient te voldoen – anders wacht een gevangenisstraf. Uiteraard is het ietwat complexer, maar kort door de bocht betekent het dat men de auto vaak niet kan betalen, of andere schulden heeft. De keuze is dan snel gemaakt om afstand te doen van je Aventador of Rolls-Royce.

dubai verlaten auto's supercars Pure Luxe

Foto: Quora.

Na 15 dagen wordt je Lamborghini overheidseigendom

Wat dan ook opvalt is ’t feit dat de parkeerplaatsen van het vliegveld of omliggende parkeergarages vol staan met dergelijke auto’s. Allen in haast achtergelaten op weg naar een vlucht richting het buitenland. Op jaarbasis neemt de overheid in Dubai zo’n 3.000 luxewagens in beslag. Tel hier de hoge, soms knotsgekke levensstandaard bij op en je kunt je voorstellen dat het een bonte verzameling van supercars en SUV’s is.

dubai verlaten auto's supercars Pure Luxe

Foto: Quora.

Bij een verlaten auto wordt eerst een schriftelijke waarschuwing geplaatst. Indien deze na 15 dagen niet is nagekomen en de bolide niet is opgehaald – openstaande rekeningen niet betaald zijn – dan sleept men je raspaardje weg. Om vervolgens toe te voegen aan een grote verzameling andere lotgenoten. Kortom, eenmaal weg is voorgoed weg. De schuld van deze overvloed aan verlaten auto’s ligt bij de inwoners van Dubai. Men probeert er streng tegen op te treden, maar bij ingrijpen is het meestal al te laat. Dan is de vogel gevlogen.

Mocht je je volume op 0 hebben staan, bekijk dan even deze video. Helaas geen bijster goede kwaliteit, maar het schetst een goed beeld van de situatie: