Oké, dat is misschien niet helemaal waar. Het is voorzover bekend de enige Rolex Daytona in witgoud. Daarmee wordt bedoelt dat het niet zeker is of er meerdere Daytona’s in deze redelijk unieke samenstelling gemaakt zijn. Het horloge heeft jarenlang toebehoort tot één persoon, die tot op heden aangaf het unieke exemplaar nooit te zullen verkopen. Nu leek hij van deze stelling af te wijken en werd het horloge aangeboden bij Philips in een veiling afgelopen mei. De opbrengsten worden gedoneerd aan een goed doel.

Rolex Daytona in witgoud met de toepasselijke naam ‘Unicorn’

Het horloge heeft meer dan welke Daytona dan ook het recht om de naam Unicorn te dragen. Er is namelijk nog nooit eerder een Daytona opgedoken met een witgouden kast, pushers en indexen. Zeker gezien de leeftijd van het horloge is het zeer verwonderlijk dat Rolex er voor heeft gekozen om hun meest sportieve model destijds in een jasje van witgoud te gieten. Volgens de gegevens zoals die bekend zijn bij Philips is het horloge door Rolex geproduceerd in 1970 en werd het exemplaar afgeleverd aan een Duitse juwelier in 1971.

Destijds werden materialen als Roodgoud, witgoud en geelgoud al geregeld gebruikt in het maken van horloges. Zelfs platinum was geen onbekende tussen alle edelmetalen. Toch was het niet de Daytona die actief gemaakt werd met gebruik van deze materialen, maar juist de Day-Date. De Day-Date was in die tijd (en nog steeds) het meest luxueuze horloge van Rolex. De keuze om dit model uit te voeren hierin kom dus niet echt als een verrassing.

Volgens Philips kon het bijna niet anders dan dat de Duitse juwelier een zéér hooggeplaatste klant had. Omdat er dus slechts één exemplaar bekend is, lijkt het erop dat Rolex speciaal voor deze klant van de reguliere productie is afgeweken om destijds dit witgouden exemplaar te realiseren. Juist hierdoor wordt het gevoel versterkt dat men een Rolex wilde maken die volledig op maat gemaakt was en voldeed aan de eisen van de klant zoals die bij de Duitse juwelier bekend waren.

Philips heeft goud in handen

Deze Rolex Daytona ref. 6265 is tot op heden eigendom geweest van John Goldberger. De naam John Goldberger doet zeer veel belletjes rinkelen in de horloge-industrie. Hij is namelijk een van de weinigen op aarde die werkelijk alles weet over horloges. Dan bedoelen we niet alles over Rolex, maar ook Omega, Patek, Longines en Universal Genève behoren tot z’n persoonlijke vakgebied. Mocht je ooit een vraag hebben over horloges waar niemand antwoord op weet te geven, dan is John Goldberger absoluut de Messias.

Hij is dus jarenlang de trotse eigenaar geweest van deze zeer spectaculaire Rolex Daytona, welke ook casual om z’n pols zit in Hodinkee’s Talking Watches. In eerste instantie was ’t niet direct duidelijk dat hij een zeer unieke Daytona in z’n handen had. Het horloge voelde veel zwaarder dan een Daytona in staal en dat deed enige vraagtekens oproepen. Toen bleek dat het de befaamde Unicorn betrof wist hij natuurlijk direct – dit horloge doe ik nooit meer weg.

Toch heeft iets hem doen besluiten het horloge alsnog te verkopen. Goldberger weet hoe zeldzaam de Daytona is, maar hij weet ook dat het horloge een veel grotere impact kan maken dan dat het op dit moment doet. Juist daarom heeft hij besloten afstand te doen van deze parel; to help the less fortunate. Een mooi gebaar en iets dat zeer zeker veel aandacht zal krijgen. De Rolex Daytona zit nu op een witgouden Oyster band afkomstig van een Rolex Oyster Date ref. 1507. Het is dus niet de originele band, maar wel een uit hetzelfde tijdsvenster. Hoe de originele band eruit ziet, dat is vooralsnog onbekend – mede doordat er slechts één witgouden Daytona ref. 6265 is opgedoken.

Bron: Philips