Wereldleiders zouden geen wereldleiders zijn als ze niet op z’n minst één eigen vliegtuig hebben. Ze reizen per slot van rekening de hele wereld over en dat gaat nog steeds het makkelijkst per vliegtuig. Daarnaast vereist het een hoop extra personeel, beveiliging en apparatuur – een eigen vliegtuig is dus logischer dan een ticket in de Business Class van vliegmaatschappijen. Hoe de verschillende leiders (waaronder Donald Trump en Poetin) zich verplaatsen en wat daar voor prijskaartje aan hangt, dat lees je hier.

Wereldleiders reizen first class

Laten we er vanuit gaan dat wereldleiders niet zomaar het eerste de beste vliegtuig nemen om van A naar B te reizen. Ze zijn vaak onderweg dus comfort is wenselijk. Daarnaast wordt er tijdens de vlucht vaak nog gewerkt, dus ook daar moet rekening mee worden gehouden. Dit alles komt samen in hun vliegtuig(en), reken er dus op dat het niet de minste vliegtuigen zijn die we hier zien.

1 Vladimir Poetin – €436.485.730

De Russische supreme leader kan zich natuurlijk niet zomaar kronen tot ijzeren leider van het koude Rusland. Hij heeft dan ook niet zomaar een vliegtuig: het vliegtuig van Poetin is volledig onder Russische vlag ontworpen én geproduceerd. Het is een wide-body vliegtuig gemaakt voor lange afstanden, compleet met eigen radar-technologie. Wanneer Poetin het luchtruim kiest stijgen er drie identieke vliegtuigen op, zodat niemand precies weet in welk vliegtuig de Russische wereldleider zich bevindt.

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

In het vliegtuig vinden we onder andere een volledig communicatie-commandocentrum, een fitnesszaal én een luxueuze ruimte volledig aangekleed met kunst en bladgoud. Het moet natuurlijk ook enkele kilometers boven de grond duidelijk zijn dat je de zaken goed op orde hebt. De Russische wereldleider staat erom bekend het een en ander voor zichzelf te houden, dus dit vliegtuig zal beslist nog meer bevatten waar wij geen weet van hebben. Het moge wel duidelijk zijn dat kosten noch moeite worden bespaard.

2 Queen Elizabeth II – €86.708.436

Iets minder prijzig, maar nog steeds zeer uitbundig is de vloot van The Queen. Voor transatlantische reizen en een aantal binnenlandse tripjes maakt hare Majesteit gebruik van het 32e Squadron van de RAF (Royal Air Force). Deze vloot bestaat uit twee AW109 helikopters, zes BAE-125 privéjets en vier grotere BAE-146 passagiersvliegtuigen. Daarnaast heeft het Britse koningshuis een eigen helikopter tot de beschikking, een Sikorsky S-76 spirit. 

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

Zo af en toe wensen ze even geen gebruik te maken van bovengenoemde apparaten. Voor zulke momenten wordt dan ‘gewoon’ een Boeing 747 of 777 gehuurd. Dit gebeurt veelal bij British Airways of Virgin Atlantic. Wetende dat The Queen zoveel vliegend goed tot haar beschikking heeft valt het prijskaartje nog wel mee. Toch?

3 Donald Trump – €872.873.769

Uiteraard kan de Air Force One van de heer Donald Trump niet achterblijven. Deze gemodificeerde Boeing 747-200B kent een tweelingbroer en beide vliegtuigen reizen onder de militaire naam VC-25A. Beiden Boeings zijn identiek aan elkaar, zodat ook hier – weliswaar iets minder moeilijk dan bij Poetin – niet direct te achterhalen is in welk vliegtuig Donald Trump zich bevindt.

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

Wanneer het vliegveld van bestemming de Air Force One niet aan kan, wordt de president vervoerd in de ietwat kleinere Boeing C-32. De Air Force One is uitgerust met een communicatiecentrum, een medische ruimte en een fitnesszaal. Daarnaast is er een aparte, afgesloten ruimte voor meereizende journalisten en een suite. Ondanks de leeftijd van de Boeing – naar alle waarschijnlijkheid gaat deze Air Force One al wat jaren mee – is het kostenplaatje nog aardig hoog.

4 Xi Jinping – €218.267.293

De Chinese president Xi Jinping doet het allemaal iets beschaafder. Hij heeft namelijk geen eigen vliegtuig, maar leent vliegtuigen van Air China. Het gaat om twee Boeing 747-400 modellen die – voorafgaand aan gebruik – volledig aangepast worden. Zo wordt het toestel gestript en aangepast tot werkruimte, woonkamer én slaapkamer.

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

Wanneer de leider van China een vlucht gaat maken dan vliegen er meestal een handvol straaljagers van de Chinese luchtmacht mee om het toestel veilig op plaats van bestemming te krijgen. Zodra de vlucht voorbij is en het vliegtuig niet meer nodig is, wordt het weer aangepast en ingezet voor normale lijnvluchten. Zo kan het dus ook.

5 Angela Merkel – €263.040.072

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vliegt rond in een vliegtuig dat de naam draagt van een van Duitslands grootste leiders. Het vliegtuig – een Airbus A340 – heet de Konrad Adenauer. Deze Airbus A340 is volledig aangepast naar VIP luxe en draagt enkele state-of-the-art beveiligingssystemen met zich mee. Ga er dus vanuit dat ook ’s werelds machtigste vrouw van alle gemakken voorzien is.

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

Naast dit enorm grote vliegtuig heeft de bondskanselier ook een aantal andere vliegtuigen tot haar beschikking. Het gaat dan om twee Airbus A319 modellen en een Bombardier Global 5000 privéjet. Al deze vliegtuigen zijn uitgerust met anti-raket systemen, zodat Angela Merkel niet bij de eerste de beste poging uit de lucht kan worden geschoten. Een Eurocopter AS532 Cougar wordt gebruikt voor binnenlandse reizen.

6 Tamim bin Hamad Al Thani – €1.342.131.753

Er is natuurlijk altijd baas boven baas – zo laat de Emir van Qatar duidelijk merken. De vloot van Tamim bin Hamad Al Thani kost ruim 1,3 miljard euro. Hier vinden we onder andere twee Airbus A320 en A330 modellen. Daarnaast heeft hij ook nog twee Boeing 747-8 vliegtuigen tot z’n beschikking. Dit alles om zijn 1000-koppige personeel overal ter wereld mee te kunnen nemen.

vliegtuigen wereldleiders Pure Luxe

De Emir arriveerde ooit eens in Japan om de minister-president van het land te spreken. Dit deed hij in stijl: hij bracht maar liefst 10(!) vliegtuigen mee. Naast deze vloot heeft de Emir ook een eigen vliegmaatschappij. Deze wordt gebruikt om z’n familie en hoge staatsfunctionarissen te vervoeren. Het kan niet gek genoeg.