Nederland is een nieuwe luchtvaartmaatschappij rijker. Silver Flight, een initiatief van groene ondernemers Sytse Bouwer en Kelly Otte, gaat vliegen met het groenste commerciële vliegtuig van Europa. Het is een kleine stap in de juiste richting. Een nieuwe denkwijze om het milieu te ontzien binnen een industrie die toch al gekenmerkt wordt door ‘vervuiling’. Een initiatief waar wij dus beslist enthousiast van kunnen worden.
Voor het eerst in negen jaar wordt er opnieuw een vergunning verleend voor een vliegmaatschappij
Het is voor het eerst sinds negen jaar dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een vergunning verleent aan een nieuwe Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Silver Flight vliegt met de Pilatus PC-12, een vliegtuigtype dat wordt gebouwd in Zwitserland.
Milieubewust vliegen met een Pilatus PC-12
De Pilatus PC-12, waarmee Silver Flight vluchten gaat maken binnen Europa, verbruikt minimaal 50 procent minder brandstof dan andere vliegtuigen van haar soort. “Het toestel kan starten en landen op kleine lokale vliegvelden waarmee de uitstoot van lange autoritten naar grote luchthavens wordt beperkt”, zegt CEO en piloot Kelly Otte. “Wij willen hiermee een nieuwe manier van vliegen introduceren. Vliegen kan namelijk veel groener en efficiënter. De overgebleven uitstoot van de PC-12 compenseren we standaard voor alle vluchten tot nul. Reizigers krijgen een ‘Cancelation Certificate’ van de United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).”
Elektrisch vliegen
Het uiteindelijke doel van de nieuwe luchtvaartmaatschappij is elektrisch vliegen. “Dat is nu nog niet mogelijk, maar zodra er een elektrisch toestel wordt goedgekeurd voor commerciële vluchten dan voegen wij deze als eerste Nederlandse luchtvaartmaatschappij toe aan onze vloot”, zegt Otte. “Tot die tijd blijven we stapsgewijs innoveren naar duurzaamheid tot in de haarvaten van onze vloot en organisatie. Dat kan variëren van biologische catering aan boord en het afschaffen van werken met papier tot het gebruik van duurzame brandstof en het maken van hybride vluchten.”
Noodzakelijk reizen
De achtpersoons PC-12 kan worden ingezet vanaf elk vliegveld(je) in Nederland en vervoert zakelijke reizigers, particulieren en (medische) vrachten. “Het is een utopie om te denken dat mensen nooit meer in een vliegtuig zullen stappen”, aldus Otte. “De vraag is alleen: wat is de toekomstige manier van reizen? Noodzakelijke reizen zullen er altijd blijven zoals een bezoek aan een fabriek of vestiging in het buitenland, het vervoer van vrachten en familiebezoek. Doordat de PC-12 minimaal voor de helft minder brandstof verbruikt zullen ook de kosten 50% minder zijn”.
Zwitsers zakmes
De Pilatus PC-12 kan opstijgen en landen op vele soorten start- en landingsbanen zoals asfalt, gras, zand en ook sneeuw. Een baan van slechts 700 meter is voldoende. Otte: “het toestel heeft een grote laaddeur zodat we brancards met gewonden gemakkelijk kunnen laden. Hierdoor kunnen we er ook medische evacuatievluchten mee uitvoeren.” Door de veelzijdigheid van het vliegtuig heeft de PC-12 de bijnaam ‘Zwitsers zakmes’ gekregen.
Uiteraard is de start van deze vorm van vliegen slechts een druppel op een gloeiende plaat. Toch denken we dat er met deze manier van denken een nieuwe vorm van probleemoplossing ontwikkeld kan worden. Uiteindelijk zullen grotere vliegmaatschappijen écht de handen uit de mouwen moeten steken om als industrie in z’n geheel een stap in de juiste richting te doen. Het is geen geheim dat vliegen een extreme vervuiling is en daar moet beetje bij beetje verandering in komen. Dat gebeurt bij het materiaal, maar nog meer bij de denkwijze aan het roer.