Als je erover denkt om te gaan investeren, weet je waarschijnlijk nog niet hoe je moet dat moet aanpakken. Wellicht hoor je mensen in je omgeving er vaak over, maar heb jij die stap nog nooit durven maken – of omdat je nog nooit wegwijs gemaakt ben. De wereld van beleggen kan voor beginners dan ook nogal intimiderend zijn. Hieronder volgen 5 tips die je op weg helpen in de enerverende wereld van het investeren.

1. Onderzoek doen

Voordat je überhaupt van start kan gaan met investeren, is het eerst belangrijk om te onderzoeken waarin je gaat investeren. En wat realistisch is met je aan de kant gezette budget. Het is bijvoorbeeld mogelijk om je geld in een bedrijf te investeren als mede-eigenaar of stille vennoot. Maar de meest populaire vormen van investeringen zijn wel het kopen van aandelen – in bijvoorbeld grote concreet als Tesla, KLM of Facebook. Of Forex waar wordt gehandeld in wisselkoersen tussen valuta. Zeker voor de startende investeerder, is handelen in Forex de meest lucratieve en de minst risicovolle vorm van investeren.

2. Stel investeringsdoelen

Het eerste om mee te beginnen – voor elk plan – is een plan de campagne opstellen en doelen stellen. Het is wel duidelijk dat het je uiteindelijke doel is om geld te gaan verdienen, maar de behoeftes van ieder lopen uiteen. Dingen die je moet overwegen zijn onder meer je inkomen, het vermogen dat je wilt laten groeien en de veiligheid van je kapitaal. Houd ook rekening met je leeftijd, je persoonlijke omstandigheden en je financiële positie.

Investeren 1

 

3. Jong gedaan, oud geleerd

Hoe eerder je begint, hoe beter. Voor beginners geldt zeker, hoe eerder je begint, hoe minder geld je elk jaar nodig hebt om je investeringsdoelen te kunnen bereiken. Je inkomsten zullen in de loop van de tijd toenemen, dus wees niet bang om te beginnen met investeren. Zet een paar honderd opzij en ga daarmee aan de slag.

4. Kijk naar je financiën

Voordat je kunt beginnen met beleggen, moet je bekijken hoeveel geld je moet investeren. Wees er realistisch over. Zorg ervoor dat je genoeg geld overhoudt om je normale maandelijkse rekeningen, afbetalingen van leningen, enz. te kunnen betalen. Je hebt niet veel geld nodig om met beleggen aan de slag te kunnen gaan, maar er zijn natuurlijk altijd wel risico’s. Je wilt niet dat je andere belangrijke rekeningen niet kunt betalen.

grafiek

 

5. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

De markt fluctueert constant en dingen gaan altijd op en neer. Het is een goed idee om altijd de markten te blijven bestuderen. Lees meer over de dingen waarin je hebt geïnvesteerd en zoek naar middelen die gelijke tred houden met de markttrends en met de wereldeconomie.

Investeren is een van de beste manieren om je vermogen te laten groeien. Het is alleen jammer dat er zoveel kosten aan verbonden zijn – en natuurlijk risicovol kan zijn.