Nike ‘Moon Shoes’ hebben zo vaak veilinghuizen bezocht als ze moeten zijn gedragen. De eerste baanbrekende atletiekschoenen – gemaakt door de mede-oprichter van het bedrijf – staan ​​wederom te schijnen op het online-veilingblok. Interesse in de iconische ‘Moon Shoes’ blijft groeien en de vraagprijs groeit onverhinderd mee.

Nike ‘Moon Shoe’

De ‘Moon Shoe’ dankt zijn naam aan de gelijkenis tussen de indruk die het wafelpatroon achterliet in de onderliggende grond en de beroemde sporen die astronauten op de maan achterlieten in de 60′. Tweedelige wafelzolen welteverstaan, aangezien Nike in die tijd nog niet de technologie had om het geheel in één ​​stuk te produceren. Het Londense veilinghuis Sotheby’s (wie anders?) verkoopt de oude sneakers online, waarvan wordt aangenomen dat er slechts 12 paar in zijn soort gemaakt. Door de handgemaakte kwaliteit is elk paar onregelmatig en uniek in zijn soort en bevat geen Nike-bedrijfslabels; de enige branding is de Swoosh aan de zijkanten.

Nog niet zo lang geleden veilde Sotheby’s één paar handgemaakte Nike Moon Shoe’s op hun kantoor in New York, voor een hoge schatting van $160.000. Deze keer zijn een paar vuile en haveloze Nike-sneakers aan de beurt. Te koop voor £150.000, dat staat gelijk aan €163.831,50. Voor dit bedrag krijg je een uniek paar originele Moon-schoenen die met de hand geplaveid zijn door een van Nike’s eerste werknemers, Geoff Hollister.

Hoe smerig en afgetrapt ze er nu ook uitzien, dit worden gezien als de kroonjuwelen van het sportmerk en Nike’s eerste grote innovatie als merk. Sotheby’s vermeldt: “De maan dankt zijn naam aan de gelijkenis tussen de indruk dat het wafelpatroon in het vuil bleef en de beroemde banen die de astronauten op de maan in 1969 achterlieten. De Nike ‘Moon Shoe’ is één van de belangrijkste items in de geschiedenis van het sportmerk van $1 miljard.” En daar mag je diep voor in de buidel tasten.

Nike
Nike
Hak