Zoox, dat eigendom is van Amazon, heeft de doeken van zijn zelfrijdende robotaxi gehaald, die volgens de maker “gebouwd is voor rijders, niet voor chauffeurs.” Volgens de oprichters van het bedrijf hebben hun concurrenten de verkeerde benadering gekozen door futuristische technologie achteraf in conventionele auto’s in te bouwen.

Zoox – Amazon

Het bedrijf werd in 2014 opgericht en werd eerder dit jaar door Amazon overgenomen. Om zo in een vooruitstrevende marktpositie te belanden in de strijd van de zelfrijdende taxi’s. De volledig elektrische autonome auto lijkt in niets op een conventionele auto. Het voertuig biedt plaats aan maximaal vier passagiers, wordt geleverd met schuifdeuren alsof het een koets is en is iets korter dan de gemiddelde lengte van de doorsnee sedan.

robotaxi

Laat je niet afleiden door zijn formaat. Onder de kap rust een ongebruikelijk grote batterij van 133 kWh, bijna het dubbele van gewone elektrische auto’s. Met dit vermogen kan-ie 16 uur lang rondzwerven op één lading. De robotaxi kan door krappe ruimtes manoeuvreren, is bidirectioneel en kan snelheden bereiken van 120 km/u.

Er zijn smartphone-opladers en kleine schermen waarmee je de voortgang van je reis in de gaten kunt houden. Bovendien heeft het een gezichtsveld van 270-graden om dode hoeken te dekken, een reeks camera’s, radars en LIDAR-sensoren om de veiligheid op de weg te optimaliseren.

Volledig autonoom

Zoox test momenteel zijn robotaxi’s op verschillende locaties verdeeld door Amerika, maar heeft er nog geen officiële lanceringsdatum voor bekendgemaakt. Het bedrijf heeft echter gezegd dat de robotaxi in de Verenigde Staten zal worden gebouwd. Wellicht zal Jeff Bezos met dit project de rijkste persoon op aarde blijven. Of we dit soort voertuigen in de nabije toekomst ook in Nederland kunnen verwachten is nog maar de vraag, maar we kunnen er over eens zijn dat het interessante ontwikkelingen zijn.

Amazon robotaxirobotaxi Amazon