Binnenkort worden de allerlaatste flessen verkocht en van de 232 flessen wordt er slechts één exemplaar beschikbaar in ons land. Het is een van de meest zeldzame en verfijnde whisky’s die de distilleerderij ooit heeft gemaakt. Dat gegeven vindt je terug in de marktwaarde van de fles whisky. De prijs voor het collectors-item ligt rond de 33.000 euro; een fles die je bewaard voor uiterst speciale gelegenheden.

Zeldzame single malt whisky: Bowmore 1965

De Bowmore 1965 maakt onderdeel uit van de derde editie Bowmore 50-Year-Old Vaults-serie. Zoals de naam al verklapt, is de substantie 52 jaar in de oudste Schotse kelders gerijpt. Daar heeft de zeldzame whisky zijn complexe karakter aan heeft verdiend. We hebben nog niet de kans gehad ‘m te proberen, maar naar verluid is het iedere teug waard: ‘Iedere druppel is de belichaming en viering van het wachten op perfectie: de onthulling van de diepe, rijke smaken van 52 jaar langzame houtrijping aan de ruige kust van het Schotse eiland Islay – Bowmore’s natuurlijke habitat’, beschrijven de brouwers van Bowmore 1965.

Bowmore 1965

De smaak typeert Bowmore als volgt, ’n vleugje jasmijn, gedroogd fruit en abrikozen en is “Het lekkerst puur.” Dankzij het gebruik van geurig fruit, zoete bijenwas en intense donkere chocolade. Turfrook en verse lentebloem. Dat allemaal in combinatie met 42% aan alchohol. Die … resulteren in een rijke en gebalanceerde smaak, die tekenend is voor whisky’s uit de de jaren ’60. De whisky wordt gepresenteerd in een speciale glazen karaf, gedecoreerd met Sterling-zilver.

Whisky

Voor als je nog niet bekend bent met Bowmore, leggen ze zelf “Temidden van de wilde schoonheid van Islay, de woeste zeeën en de Hebride-winden, maken we al sinds 1779 handgemaakte Schotse single malt whisky bij Bowmore. Door te werken met de beste kwaliteit eikenhouten vaten en een traditie die van generatie op generatie is doorgegeven, hebben we ons ambacht verfijnd al meer dan 240 jaar.” Op deze manier hebben ze de zeldzame 1965 gecreëerd. En hetzelfde geldt voor de rest van hun exclusieve aanbod (zie foto hierboven).

Naast de 1965 versie is er ook nog de eveneens zeldzame Black Bowmore 1964, met een gemiddelde waarde van €25542.36.

Black Bowmore