Een Israëlische juwelier is momenteel de laatste loodjes aan het leggen aan het ‘duurste mondkapje ter wereld’. Het masker wordt gemaakt van 18-karaats witgoud en omhangen met 3600 diamanten. De Israëlische juwelier Yvel maakt het mondkapje speciaal op verzoek van een Chinese zakenman, die niet nader te benoemen is.

Duurste mondkapje ter wereld

Toen de pandemie van het coronavirus eerder dit jaar voor het eerst opdook, bevond Isaac Levy zich op een plek waar veel ondernemers zich bevonden; op zoek naar orders om zijn bedrijf draaiende te houden. Levy, eigenaar en mede-oprichter van Yvel, een Israëlisch luxe sieradenmerk, heeft een personeelsbestand van ongeveer 150 personen in Israël en de VS. De school wordt gefinancierd door het bedrijf om Ethiopische immigranten te trainen in het maken van sieraden. In totaal zijn ongeveer 90 procent van de Yvel-werknemers immigranten uit 23 landen.

Mondkapje

Het masker moet een N99-filter bevatten, dat nog beter beschermt dan het chirurgische N95-gezichtsmasker. De koper had nog twee andere verzoeken: het mondkapje moet voor het einde van het jaar klaar zijn en ‘het duurste ter wereld’ worden. Die laatste eis was ‘gemakkelijk om in te willigen’, vertelt Levy, de eigenaar van de juwelier.

Chinese zakenman

Tijdens zijn reizen in de VS om zaken op te doen, kwamen een klant en vriend, door Levy beschreven als een Chinese zakenman én kunstverzamelaar die in Los Angeles woont, op het idee om een ​​uniek met juwelen getooid beschermend gezichtsmasker te maken. “Hij is een oude klant van mij”, zei Levy in een telefonisch interview. Hij heeft ons bezocht in Israël en weet wat we doen; inclusief de school die mijn vrouw (medeoprichter van Yvel, Orna Levy) en ik toegewijd waren aan Ethiopische immigranten. Toen de zaken dit jaar achteruit gingen, zei hij: “laat me je een opdracht geven om iets met veel buzz te maken.”

Yvel

Prijs en gewicht

Het mondkapje weegt, behangen met diamanten, zo’n 270 gram. Dat is bijna 100 keer zwaarder dan je doorsnee blauwe mondkapje. “Niet alles is te koop”, grapt Levy. “Maar je kan wel een héél duur mondkapje kopen. Als de koper het wil het dragen en de aandacht wil trekken, dan houden wij hem niet tegen.” Of het niet ‘onjuist’ is om zo’n duur mondkapje te maken in een tijd dat miljoenen mensen werkloos zijn geworden? Welnee, vindt Levy. “Ik zou het zelf niet gauw dragen, maar ben blij dat deze opdracht onze medewerkers in deze turbulente tijden voorlopig baanzekerheid geeft.” Het masker kost de man zo’n 1,5 miljoen dollar

In de video hieronder zie je het glimmende verschijnsel in al z’n pracht en praal.