Dankzij een recente unieke veiling stond een 2,6 meter lang segment van de originele Eiffeltoren-trap, gebouwd door Gustave Eiffel en zijn medewerkers, te koop. Het veilinghuis Artcurial veilde het historische bouwsel op 1 december voor een krankzinnig bedrag. En dat is niet voor het eerst.

De Eiffeltoren

De Eiffeltoren is uiteraard hét symbool van Parijs. De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De toren ontvangt tegenwoordig jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld.

De toren is 324 meter hoog, met de televisieantennes meegenomen. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren 15 cm in hoogte veranderen door het uitzetten of krimpen van het metaal. Het bolwerk weegt 7300 ton, met de fundering meegerekend. Na de bouw was de Eiffeltoren ’s werelds hoogste toren en hij bleef 126 jaar lang de hoogste toren van Europa. Dat is momenteel het Lakhta Center in Sint-Petersburg van 462 meter hoog.

De geveilde trap

De duidelijk verroeste, maar waardevolle trap bestond uit 14 treden en werd gebruikt om de tweede en derde verdieping van het hoge monument met elkaar te verbinden. Het werd later vervangen door een lift die de oorspronkelijke trap opnam die uiteindelijk werd opgesplitst in 24 segmenten, waarvan er twee negen meter lang zijn. Het gedeelte van de trap dat wordt geveild, is afkomstig uit een Canadese privécollectie. Er werd geschat dat het tussen de 30.000 en 40.000 euro zou opbrengen. Daar zaten ze even goed mis. Blijkbaar is dit een felbegeerd object onder verzamelaars(?). Goed, de inschatting ging ongeveer 8 keer over de kop.

Eiffeltoren 1

Het was sowieso een aparte inschatting om mee te beginnen, aangezien er in voorgaande jaren ook delen van de oorspronkelijke trap werden geveild. In 2016 werd een stuk van dezelfde trap in de Eiffeltoren verkocht voor het reusachtige bedrag 523.800 euro. Daarvoor in 2013 ging een ander stuk van 3,5 meter hoog voor 220.000 euro de deur uit. En het blijkt dat er nog genoeg liefhebbers zijn, want dinsdag 1 december 2020 in Parijs heeft iemand dit 14-treden onderdeel van de wenteltrap van de Eiffeltoren gekocht voor het immense bedrag van 274.475 euro.