Toen Jaguar in 1961 de E-Type op de markt bracht, werd hij algemeen beschouwd als één van de best uitziende auto’s ooit. Een sentiment dat tot op de dag van vandaag voortduurt. Onder de tijdloze lijnen bevonden zich Jaguar’s race-bewezen zes-in-lijn en het chassis afgeleid van de Le Mans-winnende D-Type racewagen, waardoor de E-Type net zo goed presteert als hij eruit zag.

Gebruik-geschiedenis

De auto veroverde de autowereld stormenderhand toen hij werd geïntroduceerd op de Autosalon van Genève in maart 1961. Enzo Ferrari noemde het: “De mooiste auto ooit gemaakt”. Het Museum of Modern Art in New York erkende de betekenis van het ontwerp van de E-Type door een blauwe roadster toe te voegen aan zijn permanente designcollectie, één van de slechts zes auto’s die ooit een dergelijke onderscheiding kregen. De productie begon in 1961 en ging door tot 1974 en evolueerde naar drie verschillende series.

Jaguar Roadster

Deze Series 1 E-Type werd op 2 oktober 1961 gebouwd en 10 dagen later naar New York verzonden. Om vervolgens 30 dagen later afgeleverd te worden aan de eerste eigenaar in Los Angeles, Californië. Drie opeenvolgende eigenaren hebben de auto in bezit gehad voordat de verzender hem in 2016 kocht.

Restauratie

In 2013 onderging de Jaguar Roadster een grondige restauratie, voltooid door de bekende restaurateur en merkexpert Dave Ferguson. Het werd opnieuw afgewerkt in de originele kleur van Opalescent Bronze en werd ook voorzien van een opvallend nieuw lederen interieur dat past bij het beige origineel. In plaats van opnieuw te worden uitgerust met de originele fawn-kleurige (bruinachtige) kap, werd de Jaguar verbeterd met een nieuwe zwarte cabriokap.

Er werden grotere schijfremmen vooraan geïnstalleerd om de remkracht te verbeteren, samen met een handgeschakelde vijfversnellingsbak voor moeiteloos cruisen. De juiste Moss-versnellingsbak met vier versnellingen wordt wel bij de verkoop geleverd. Er werden nieuwe spaakwielen gemonteerd en er werd ook een elektronische ontsteking toegevoegd. Het is opmerkelijk dat het merendeel van de originele onderdelen van de auto is gebruikt bij de restauratie. Inclusief koplamp afdekkingen, voorruit, vloeistofreservoir, moeren, bouten en ringen om de authenticiteit te behouden.

Meebieden op de Jaguar Roadster?

Algemeen beschouwd als de beste van de 14-jarige productierun van de E-Type, is dit een onberispelijk exemplaar. Je hebt nog even om te besluiten om mee te bieden en om te sparen, want de veiling zal op 22 januari in Arizona plaatsvinden – waar aan deel te nemen is via een livestream. Ga naar de website van Sotheby’s voor additionele informatie.

interieur motor