Saoedi-Arabië is op een missie om zichzelf om te vormen tot dé toeristische bestemming van de toekomst. De ultra-luxe gastvrijheid begint al zodra je landt op het mystieke vliegveld dat een optische illusie van een woestijnluchtspiegeling zal creëren. Daar wordt steeds meer aan toegevoegd, waaronder dit

Ondergronds hotel/resort in Saoedi-Arabië

Dit ambitieuze project gebouwd in zandsteen nabij Hegra, een UNESCO-site die bekend staat als Al-Hijr, werd onlangs voor het eerst voor het publiek werd geopend. Het is een onderaards resort en hotel dat zou worden verborgen in de rotswoningen van Al-Ula, een regio in het noordwesten van Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië 3

De wereldberoemde Franse architect Jean Nouvel heeft zich laten inspireren door de natuurlijk omgeving. Het hotel werd van binnen uitgehouwen in de zandstenen en vervolgens perfect afgewerkt. Het ambitieuze project is onthult met verschillende conceptuele weergaven om lezers te imponeren en is anders dan we eerder hebben gezien. De architect heeft het pand ontworpen om het oude landschap te behouden.

Saoedi-Arabië

De kamers zijn uitgehouwen in de rotswand, met privébalkons die uitkijken op het woestijnlandschap en de millennia-oude Nabateese manier van leven intact laten. De 80 meter hoge expreslift die is ingesloten in een glazen hokje, stelt gasten in staat om miljoen jaar oude geologische te verkennen en bovenal te waarderen.

Architect Jean Nouvel zegt: “Al-Ula is een museum, elke wadi en steile helling, elk stuk zand en rotsachtige omtrek, elke geologische en archeologische vindplaats verdient de grootste aandacht. Het is van vitaal belang dat we al zijn onderscheidend vermogen behouden en zijn aantrekkelijkheid behouden, wat grotendeels berust op het afgelegen en soms archaïsche karakter. We moeten een klein mysterie veiligstellen, evenals de belofte van toekomstige ontdekkingen. ”

Sharaan-resort

Het Sharaan-resort zal 40 suites en drie villa’s bevatten.  Daarnaast ook nog een retraite-centrum met 14 privépaviljoens. Het project zal naar verwachting in 2024 bijna voltooid zijn en zal Saoedi-Arabië zeker op de kaart zetten voor zo’n buitenaardse ervaring die nergens ter wereld te vinden is.

Het zal ook 38.000 banen creëren en de aandacht trekken van – hopelijk – minstens 2 miljoen toeristen, wat niet alleen ten goede komt aan de toeristenindustrie in Al-Ula, maar aan het hele land. Nouvel heeft een reeks ruimtes ontworpen die reizigers onderdompelen in het landschap en zijn geschiedenis. “Ons project mag niet in gevaar brengen wat de mensheid en de tijd hebben toegewijd’, vervolgt de architect. ‘Ons project viert de geest van de Nabateeërs zonder deze karikaturaal te maken. Deze creatie wordt echt een culturele daad.”

Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië