The Wolf of Wall Street is buitengewone Amerikaanse misdaadkomedie uit 2013 en volgens velen het beste werk van regisseur Martin Scorsese. De biografische film is gebaseerd op de gelijknamige memoires van beursmakelaar Jordan Belfort. In januari 2014 won hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio een Golden Globe voor zijn vertolking. Maar hoeveel van dit knotsgekke verhaal is daadwerkelijk echt gebeurd?

The Wolf of Wall Street –  feiten en fabels

The Wolf of Wall Street, was een wild en gek verhaal, vol met krankzinnige verhalen over losbandigheid, seks, drugsgebruik en criminele activeringen. Maar is alles wat meneer Belfort opschreef waar? Tot ieders verbazing klopt er verassend veel. Een hoop werd vastgesteld door de FBI en in de rechtbank. Een FBI-agent zei toentertijd: “Ik heb deze kerel tien jaar lang gevolgd, en alles wat hij schreef is waar” De verhalen in de film en in het boek zijn bijna niet te geloven, toch bevestigd Jordan Belfort dat het bijna allemaal waar gebeurd is, hij verteld in een podcast ’80% is waar en 20% is toegevoegd voor sensationele doeleinden.

The Wolf of Wall Street

De ongelooflijke gebeurtenissen die Jordan Belfort verteld, van de krankzinnige kantoorfeesten tot de Quaaludes, cocaïne, drank en geschifte uitgaves en feesten. Een feit dat wel waar lijkt te zijn is de scène in de film met het karakter van Matthew McConaughey, gebaseerd op een echte levensmentor van Belfort, genaamd Mark Hanna. Hij vertelde Belfort echt dat de sleutel tot succes “masturbatie, cocaïne en hoeren” was. Helaas was het lied dat hij op zijn borst maakte echter niet waar, dat was allemaal McConaughey zelf.

Enkele van de meest bizarre en verhalen zijn dat Jordan Belfort zijn helikopter laat neerstorten terwijl hij onder invloed is, zijn Lamborghini laat crashen of gered moet worden door de Italiaanse marine, omdat zijn jacht – die hij kocht van Coco Chanel – is gezonken, omdat hij zijn kapitein had gedwongen met stormachtig weer tóch te laten varen. Deze verhalen zijn allemaal, tot iedereen zijn verbazing echt gebeurd en bevestigd. Een opmerkelijk detail echter is dat Belfort nooit “The Wolf of Wall Street” is genoemd.

 

Donnie Azoff

Jonah Hill speelt op briljante wijze het personage genaamd Donnie Azoff, in wezen Jordan Belfort’s belangrijkste partner in alle successen en alle losbandigheid. Hill’s optreden is één van de hoogtepunten van de film. Het is waarschijnlijk ook een van de minst nauwkeurige delen ervan. Om te beginnen is hij gebaseerd op een echt persoon die Danny Porush heet, niet Donnie Azoff; de naam is verzonnen voor de film en de meeste acties ook.

Kort gezegd is het gebaseerd op enorm veel ongelofelijke waarheden, maar het is ook vrij duidelijk dat er hier en daar wat is aangedikt en verfraait. Ondanks alle illegale praktijken heeft Belfort uiteindelijk slechts 22 maanden vastgezeten, in een zeer luxe gevangenis.

Voor als je wat meer visueel bent ingesteld, is de video hieronder het kijken meer dan waard.