Het hebben van een behoorlijk vermogen en in bezit zijn van genoeg geld om een luxueus leven te leiden is een streven van velen. Om dit werkelijkheid te laten worden is er echter meer nodig dan alleen de droom. Voor het bereiken hiervan zijn er 10 gouden regels.

Begin met het opbouwen van discipline

Om vermogen op te bouwen is discipline een van de eerste én belangrijkste regels. Hoeveel geld je ook bezit, zonder discipline zul je hoogstwaarschijnlijk nooit een vermogen op kunnen bouwen. De basis is simpel en recht voor zijn raap. Wil je geld, dan zul je dit zelf moeten verdienen, en dit bereik je door het hebben van discipline.

Maak een start met het sparen van je geld

Een van de meest logische regel is het sparen van geld. Wanneer je dit niet doet, zal je ook nooit een vermogen op kunnen bouwen en rijk worden wordt dan in de verste verte niet behaald. De aanbeveling om te starten met geld sparen is om 10% van je maandelijkse inkomen apart te zetten. En wanneer het mogelijk is, spaar dan meer.

Spendeer minder geld dan je verdient

Deze slaat in principe op het hebben van discipline en het sparen van geld. Wanneer je een aankoop duurdere aankoop gaat doen, bekijk dan eerst je financiële status. Laat deze het toe, dan kun je de aankoop definitief maken, is dit niet het geval wacht dan met de aankoop. Dus denk eerst, en besteed later.

‘Verlies’ geen geld

Het verliezen van geld gebeurd vaak op een onschuldige manier. Dit komt grotendeels door uitgaves waar je van te voren niet aan hebt gedacht. Bijvoorbeeld bij belastingen en heffingen. Lees daarom altijd de kleine letters voordat je een besluit neemt. Neem de onvoorziene kosten op en maak een overzicht hiervan. Zo wordt je bewust van deze uitgaves en ‘verlies’ je minder geld.

Investeer in je eigen toekomst

Om geld te laten werken voor jou is het van belang om hiermee te investeren. Begin met geld te zien als tool die je verder kan brengen. Profiteer van de kracht van samengestelde rente. Gebruik je geld optimaal en gebruik steeds minder moeite om meer te produceren.

Ben omringt met mensen die beter zijn

Zorg erg altijd voor dat je omringt bent met mensen die beter zijn dan jijzelf. Van je partner tot je vrienden, ondergeschikten en collega’s – die slimmer of beter zijn in de aspecten van het leven. Deze brengen je verder op weg en leren je dingen die je zelf niet had kunnen doen. Iedereen kan je ergens mee helpen, is dit niet het geval en halen ze je naar beneden, dan moet je deze personen laten gaan.

Durf risico’s te nemen

Niet elk risico is goed voor je gesteldheid, neem daarom altijd risico’s die je van te voren berekend. Wanneer je niet speelt, zul je ook nooit winnen. Mocht je verliezen, neem dit dan mee als wijze les en leer ervan. Herpak je zelf en ben niet bang om risico’s te nemen.

Zet jezelf op nummer 1

Zorg goed voor je welzijn. Ga er niet vanuit dat andere dit voor je doen want dit gaat ooit mis. Begin er op tijd mee, wanneer jij niet goed voor jezelf zorgt, kun je dit ook niet voor andere doen. Zorg er bovendien voor dat je gezondheid van jezelf en je familie in orde is. Sluit een leef- en gezondheidsverzekering af en spaar geld voor onvoorziene onkosten.

Kennis is de sleutel

Voordat je iets gaat doen met je geld, ben er dan zeker van dat je begrijpt wat je gaat doen en hoe het werkt. Maar let hierbij op dat je niet teveel informatie krijgt of nog erger de verkeerde informatie. Gebruik je verstand en zet de gevonden informatie op de juiste manier in, op de juiste tijd.

Ga stap voor stap te werk

Om een vermogen op te kunnen bouwen moet je alles stap voor stap doornemen op een rustige manier. Je wordt namelijk niet in de nacht plotseling super rijk of hebt een heel vermogen opgebouwd. Heb discipline en geduld want met overhaasten beslissingen ga je waarschijnlijk niet ver komen.