Met veel ongeloof en verbazing hebben we de recente demonstraties op de voet gevolgd. Eigenlijk is het de term ‘demonstratie’ helmaal niet waardig, maar goed. Abri’s, fietsen, bushokjes, supermarkten en auto’s; niet was veilig voor de losgeslagen ordeverstoorders. Maar wat nou als jouw auto het moet ontgelden door aandoen van dit tuig? Is je vierwielige compagnon daar eigenlijk wel tegen verzekerd? Goed om te weten voordat je de gloednieuwe Jaguar in vlammen op ziet gaan

De 87-jarige Tonnie uit Tilburg was een van de slachtoffers. Haar Hyundai Atos werd vernield door relschoppers. Ze is WA verzekerd dus de schade wordt niet uitgekeerd. Gelukkig werd er voor haar een crowdfunding-actie gestart en er is inmiddels bijna 6.500 euro opgehaald. Hetzelfde geldt voor de geplunderde Primera in Den Bosch, waar onderhand al meer dan €100.000 voor is ingezameld.

Baldadige relschoppers en sensatiezoekers

De daders worden vaak omgeven door grote groepen en bedekken hun gezicht met maskers en capuchons, de jongste zijn slechts 14 jaar oud. Lastig te pakken dus. Maar wie gaat er voor de gemaakte schade opdraaien? De verzekering of zit jij met de gebakken peren?

relschoppers

Het antwoord ligt eigenlijk niet heel gecompliceerd. Het is compleet afhankelijk van de afgesloten verzekering. Elke auto met een Nederlands kenteken moet WA-verzekerd zijn, dat is de goedkoopste variant. Deze verzekering dekt de schade die je toebrengt aan anderen, maar niet aan je eigen auto. Dus wanneer je WA-verzekerd bent – zonder extra dekking, krijgt niets vergoed als relschoppers met jouw auto aan de haal gaan. Pas bij het niveau WA casco of ‘all risk’ vergoedt de verzekeraar de aangebrachte schade.

“Dan draai je vaak zelf op voor de kosten.”

De site van de Consumentenbond legt het even kort en krachtig uit: “Vandalismeschade aan de auto wordt doorgaans alleen gedekt door een allrisk-verzekering. Denk hierbij aan krassen in de lak en lekgestoken banden. In de polisvoorwaarden wordt vandalisme niet altijd duidelijk omschreven. Bij vandalisme gaat het om vernielingen of beschadigingen die doelbewust zijn toegebracht. Een parkeerschade valt hier dus niet onder. Ben je verzekerd met alleen WA-dekking of beperkte cascodekking? Dan draai je vaak zelf op voor de kosten.”

Volgens verzekeringsvergelijker Independer zijn ‘relletjes’ “volksoplopen waartegen door het openbaar gezag wordt opgetreden (dus geen baldadigheid of vandalisme)”. Bij een auto met een volledige dekking (WA casco) benoemt de polis specifiek dat relletjes volledig gedekt worden. En ook bij vandalisme. Schade door “relletjes” kan meestal wél op een beperkt-cascopolis worden geclaimd.

Maar: Lees altijd de kleine lettertjes voor andere vervelende uitzonderingen.