Een vliegensvlugge dief heeft begin deze maand een zeldzame 18e-eeuwse viool – ter waarde van meer dan $700.000 – gestolen uit de woning van een kunsthandelaar in LA. Het lef. Het felbegeerde 310 jaar oude instrument behoorde tot de collectie van Rowland Weinstein. Het snaarinstrument werd volgens de Los Angeles Times op 8 december gestolen uit zijn residentie in Los Feliz – samen met zijn Tesla.

De viool in kwestie is een Amati uit het jaar 1710. Het is gemaakt door Hieronymus Amati II, de achterkleinzoon van Andrea Amati, die wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne viool. De beroemde vioolbouwer smeedde het instrument van gekrulde esdoorn en alpine sparren en er wordt gezegd dat het zelfs na drie eeuwen in uitstekende staat verkeert. Anders zou het muziekinstrument uiteraard ook geen $700.000 waard zijn.

Vlugge roofpartij

Weinstein, die zijn tijd verdeelt tussen LA en San Francisco, waar zijn gelijknamige galerie is gevestigd, heeft blijkbaar de viool in zijn ontgrendelde Tesla buiten zijn huis achtergelaten. Hij zegt dat hij de zeldzaamheid slechts een oogwenk onbeheerd heeft achtergelaten, maar toen hij van binnenuit terugkeerde, waren zowel de auto als de viool in het niets verdwenen.

hoofd

De dealer belde meteen eerst de politie en vlug daarna de FBI. Een woordvoerder van de FBI vertelde de Times dat er geen verdachten zijn geïdentificeerd en nog niemand is aangeklaagd of gepakt. Noch de Tesla, noch de gewaardeerde viool is sinds de diefstal waargenomen. Het is dus ook niet bekend of dit een doelbewuste roof was of hij uit was op alleen de Tesla. “Volgens de LAPD zou er een autodief in de buurt zijn geweest”, zei Eimiller. “Het is mogelijk dat de persoon die het heeft gestolen, de waarde niet heeft gekend en het [later] heeft ontdekt en kan proberen het te verpanden of te verkopen in het buitenland.”

Aankoop viool

Weinstein kocht de viool voor iets meer dan $500.000 tijdens de uitverkoop van Tarisio in Londen terug in 2013. Dat bedrag is nu gestegen naar een geschatte waarde van rond de $700.000. Dus al zie je een soortgelijke viool op Marktplaats langskomen, check het even goed. De FBI vraagt ​​namelijk het publiek om hulp bij het vinden van de viool en Weinstein zelf looft een beloning van $25.000 aan voor informatie die leidt tot een veilige terugkeer.

viool