Ben je de klassieke look van je horloge zat of is er deel van je horloge aan vervanging toe? Dan is het elke keer een enorme moeite om hem weg te brengen en weer op te halen. Daarom leren wij je hoe je dit zelf kunt doen. Maar voordat je daar aan kunt beginnen zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet weten. Want als je de verkeerde producten gebruikt, kan dit zomaar het einde van je horloge beteken… Met deze handige tips kun je zelf je horloge schoonmaken.

Zelf je horloge schoonmaken is ideaal. Het schoonmaken van een horloge is overigens essentieel voor het behoud van het horloge. Je zorgt er doormiddel van onderhoud voor dat het horloge goed blijft werken en er stijlvol uit blijft zien.

horloge schoonmaken

Om er voor te zorgen dat je deze looks van je horloge stijlvol houdt moet er zo nu en dan wat aan je horloge gedaan worden. Denk aan het vervangen van een bandje of het vervangen van je glasplaatje. Dit hoeft niet iedere week, maar wanneer hij erg vies is geworden is het geen overbodige luxe om het zelf te kunnen.

Bij het reinigen van een horloge kijk je eerst naar of het horloge waterdicht is. Is dit het geval, dan wordt het schoonmaken net wat eenvoudiger. Een niet-waterdicht horloge kan je het best afnemen met een watje, dit doe je met een minimale hoeveelheid water. Het horloge mag niet te lang vochtig blijven, droog hem dus direct af met een droog watje of doekje. Hierdoor wordt de tijd dat het uurwerk in contact staat met vocht beperkt. Want je wilt niet dat het water je horloge binnen kruipt…

Bij het waterdichte horloge is het allemaal net wat makkelijker. Zorg er wel voor dat als je een lederen of stoffen bandje hebt dat deze van van de kast wordt losgehaald. Je kunt het horloge vervolgens in een sopje doen met hele milde zeep. Maak het water ook absoluut niet te warm, hierdoor kan de waterdichtheid beperkt raken. Eén van de beste opties is het gebruiken van groene zeep, hier zitten namelijk geen chemische stoffen in.

Als je kast schoon is wil je natuurlijk ook een fris ogende band om je pols. Bandjes gemaakt van Nylon kunnen eenvoudig in een mesh zakje in de wasmachine. Heb je een lederen bandje dan wordt het een stuk moeilijker. Je weet namelijk nooit goed van welke kwaliteit je leer is. Het is het meest verstandige om je leren bandje af te nemen met een natte reinigingsdoek specifiek voor leer. Mocht je bandje een grondige reiniging nodig hebben kun je hele milde zeep op een licht bevochtigt doekje gebruiken. Zorg er in deze situatie wel voor dat de band goed droogt. Anders is de kans dat het bandje gaat stinken groot.

horloge schoonmaken

Voor het verwijderen van krassen kun je toch echt het best naar een horlogemaker gaan. Deze makers hebben vaak allerlei soorten schuurpapier en polijsten het glasplaatje na afloop. Een beter resultaat krijg je bijna niet. Maar mocht je een heel klein krasje hebben kun je het proberen met wat tandpasta. Door tandpasta over het glas te smeren en het vervolgens weer weg te halen worden de kleine krasjes gevuld. De kans dat je het krasje dan weer terug vindt is heel klein.

We hopen je geholpen te hebben met het schoonmaken je horloge, of natuurlijk voor de kennis voor de toekomst. Je kunt nu zelf je horloge schoonmaken. Als je meer vragen of andere kapotte onderdelen hebt kun je best contact opnemen met een horloge maker, want eerlijk is eerlijk die zullen het altijd beter kunnen dan jij dat zelf kan…