Vakantie: waarschijnlijk één van de zaken die ons nooit zullen vervelen. We doen ’t graag en we vertrekken ’t liefst meermaals per jaar met het vliegtuig naar een tropische bestemming. Even weg van de ellende die ons regenachtige Nederland te bieden heeft en gewoon ongegeneerd wegbranden in een zon van minstens 30 graden. Vakantie is – vooral voor de werkende mens – een hekel punt. Het is niet altijd belooft dat je vrij krijgt bijvoorbeeld. Daar heeft de wetenschap nu ’t perfecte excuus voor gecreëerd: vakantie is nodig.

Vakantie verlaagt onder andere het stress-niveau

Naar het schijnt heeft het nemen van vakantie een zeer positieve uitwerking op ons als persoon. De stress van alledag wordt al snel achter ons gelaten en het vakantie-effect kan het terugkeren in de dagelijkse maatschappij voor een bepaalde periode stukken draaglijker maken. Iets wat we allemaal wel willen. Voorheen werd dit gevoel natuurlijk een beetje tot stand gebracht door onze wens wat vaker op ’t strand te willen liggen. Gelukkig kunnen we daar nu een wetenschappelijk aspect aan toevoegen – groot nieuws voor de vakantie-liefhebber.

vakantie is goed voor ons volgens de wetenschap Pure Luxe

Wetenschappers van de universiteit van Californië, San Fransisco en Harvard hebben ontdekt dat vakantie verstrekkende gevolgen kan hebben voor ’t wel en wee van jou als mens. Zo kan een periode van zes dagen vakantie al positieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Het blijkt dat ’t stress-verminderend werkt, het immuunsysteem wordt versterkt én het risico op depressie vermindert. Natuurlijk niet de minste aspecten.

Het onderzoek

Het onderzoek werd gedaan onder een groep van 94 vrouwen. Ze werden allemaal op een zes-daagse vakantie gestuurd naar een resort in Californië. Er werd bloed afgenomen voorafgaande aan deze ‘vakantie’ en na afloop van de periode. Tevens werd er bij ieder van de 94 vrouwen een enquete afgenomen die hun mentale toestand in kaart bracht. De mensen die zes dagen lang op vakantie gingen ervoeren zelfs ruim na terugkomst nog positieve effecten van deze periode. Onder ruim 20.000 genen werden positieve effecten gemeten. Zo was ’t stress-niveau lager en leek ’t immuunsysteem aanzienlijk versterkt.

vakantie is goed voor ons volgens de wetenschap Pure Luxe

Met deze kennis in ’t achterhoofd kun je je baas in ’t vervolg beter overtuigen van de broodnodige holiday. Wij vinden het wel prettig om te weten dat vakantie daadwerkelijk goed voor je is. Een excuus voor een extra weekje zon is nooit verkeerd toch? Natuurlijk zit er ergens wel een logisch aspect aan dit verhaal, ontspanning is namelijk een essentieel aspect in ons dagelijks leven. Vakantie, of op andere manieren, je hoort gewoon bij tijds te ontspannen.

Bron: Doyoutravel