Smart Homes worden steeds uitgebreider, steeds completer maar ook steeds complexer. Het is voor een leek dan ook lastig om te beginnen met het inrichten van een huis wanneer deze nog geen Smart Home-componenten bevat. In dit artikel geven we je vijf tips waarmee je het huis volledig ‘slim’ kunt maken!

1. Begin met een VPN op je router

De eerste stap die je moet zetten is het installeren van een VPN op je router. Door middel van een dergelijke tool of applicatie is het namelijk mogelijk om veilig op het internet te surfen. Jouw IP-adres en fysieke locatie worden verborgen, terwijl ook de data die je verzendt en ontvangt wordt versleuteld. Heb je nog twijfels of een dergelijke applicatie iets voor je is, dan kun je een VPN gratis uitproberen. Het is echter een mooie eerste stap om jouw huis in te richten als Smart Home.

2. Slimme verlichting

Allereerst de slimme verlichting. Dit is een slimme en praktische stap die je kunt gebruiken om jouw huis wat slimmer te maken. Zo kun je bepaalde regels hanteren, zoals dat om 22:00 altijd de lichten in de keuken uit gaan. Daarnaast is het mogelijk om de verlichting door middel van jouw stem én via je mobiele telefoon te besturen. Hierdoor hoef je niet meer van de bank af om de verlichting op de overloop uit te doen als je al in bed ligt.

Smart Home

Het grote voordeel van deze slimme verlichting is dit vrij goedkoop is en je al kunt beginnen met één of een aantal lampen. Kies dan ook voor lampen die je het meest gebruikt, zoals in de huiskamer, de slaapkamer en de keuken. Door deze enkele investering heb je een mooie start voor jouw Smart Home.

3. Slimme sloten

De slimme sloten gaan zorgen voor meer veiligheid in jouw huis. Deze kun je namelijk ook afstemmen op jouw fysieke locatie. Ben je bijvoorbeeld meer dan 10 meter buiten het huis, dan kun je de voordeur automatisch op slot laten gaan. Ook de deur openen wanneer je naar de voordeur loopt, behoort tot de opties. Dit is vooral erg handig wanneer je bijvoorbeeld met een volle boodschappentas richting de voordeur komt gelopen.

Daarnaast kun je door middel van logging precies kijken wie op welk moment de deur op slot heeft gedaan of juist van het slot heeft gehaald. Dit is een praktische manier om in de gaten te houden wanneer bijvoorbeeld je kinderen thuiskomen.

4. Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat zal waarschijnlijk de meest verregaande verbetering voor je huis zijn. Door een slimme thermostaat die is geïntegreerd in jouw huis, kun je per kamer bepalen wat de temperatuur per ruimte is. Wil je het bijvoorbeeld op de slaapkamer altijd lekker koel hebben, maar in de huiskamer lekker warm, dan kun je dit met de slimme thermostaat eenvoudig regelen.

Smart Home

Naast dat het voor je huis enorm makkelijk is, zorgt het er ook voor dat de energierekening aanzienlijk daalt. Je hoeft namelijk niet meer in het hele huis de verwarming aan te zetten, maar kunt dit mooi per ruimte regelen.

5. Slimme speaker

Tot slot de slimme speaker. Hoewel de bijdrage wellicht minimaal is, heeft het wel grote gevolgen voor het gebruik van andere slimme apparatuur in jouw huis. Wanneer je namelijk een slimme speaker aanschaft, kun je andere apparaten bedienen met je stem. Wil je bijvoorbeeld bepaalde muziek aanzetten via Spotify, dan kun je dit commando eenvoudig aan de speaker doorgeven. Op die manier kun je op afstand allerlei apparaten in huis bedienen.

Denk daarbij aan je televisie, je radio en de verlichting. Het is dus wel degelijk een belangrijke toevoeging. Heb je deze bovenstaande Smart Home-apparaten eenmaal aangeschaft, dan heb je een mooie basis om de rest van het huis nóg slimmer te maken. Ons advies is dus om te starten met de verlichting, aangezien dit veel voordelen biedt en qua prijs meevalt.