Een gedragen jersey, sneakers of een oud-contract: alles wat Micheal Jordan aanraakt verandert in goud – of geld. Op 17 mei werden deze Nike Air Jordan 1’s voor een krankzinnige bedrag geveild aan een onbekende koper.

De recordbrekende sneakers zijn een paar Air Jordan 1’s in de Chicago Bulls-kleuren rood, wit en zwart uit 1985, die door Jordan zijn gedragen en gesigneerd. Ze zijn gesigneerd met een gedurfde, zwarte permanente marker, wat zeldzaam is omdat Jordan doorgaans tekende met een balpen, die na verloop van tijd natuurlijk minder goed standhield.

Duurst verkochte (Nike)sneakers ooit

Er werd verwacht dat er circa. $100.000 tot $150.000 op geboden zou worden, maar die inschatting werd flink overstegen. Deze Nike Air Jordan 1’s zijn uiteindelijk voor $560.000 onder de hamer gegaan en daarmee de duurste (Nike) sneakers ooit.

(Nike)sneakers

De sneakers, die door Jordan in een game werden gedragen en gesigneerd, werden meer dan drie keer hun oorspronkelijke schatting verkocht. Dat vond plaats na een razernij van boden waarbij de waarde in de laatste 20 minuten met $300.000 steeg.

Recordhouder

De uiteindelijke hamerprijs versloeg de vorige recordhouder, een paar Nike Waffle Racing “Flat Moon Shoes” uit 1972, die in 2019 $437.500 opleverde. Zoals dat wel vaker gaat bij dit soort exclusieve veilingen heeft Sotheby’s de naam van de koper én verkoper niet bekendgemaakt, maar er zijn boden gedaan vanuit vier verschillende continenten.

The Last Dance

De verkoop viel samen met de laatste aflevering van de populaire documentaire over Jordan, The Last Dance. “Dit toont niet alleen de ongelooflijke aantrekkingskracht van Michael Jordan als een van de meest herkenbare en legendarische atleten aller tijden, maar ook dat het verzamelen van sneaker echt een wereldwijde en groeiende markt is”, zegt Brahm Wachter, Sotheby’s directeur van e-commerce ontwikkeling.

(Nike)-sneakers