Stijlvol, trendy, comfortabel en vooral handig, de Vespa is het allemaal. Maar in de verkeersdrukte ben je op je Vespa wel iets kwetsbaarder dan in je auto. En hoe zit het eigenlijk met je verzekering: heb je nou een bromfietsverzekering of een scooterverzekering nodig? In dit blog geven we je alle tips die je nodig hebt!

Voordat je de weg op gaat

Het is goed om alles netjes geregeld te hebben voordat je de weg op gaat. Dat begint met een verzekering, die is namelijk verplicht. Een bromfietsverzekering is hetzelfde als een scooterverzekering, dus daar hoef je niet echt tussen te kiezen. Wel of je een WA, WA+ of Allrisk-verzekering neemt.

Bij een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die jij aan anderen toebrengt. Bij een allrisk verzekering ook voor alle schade aan je eigen de scooter. De WA+ verzekering zit daar tussenin. Je bent dan bijvoorbeeld wel verzekerd voor schade door diefstal, maar niet door schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt.

Waar je op moet letten in het verkeer

Zoals gezegd ben je kwetsbaarder op een scooter, dan wanneer je in de auto zit. Hou daar rekening mee op de weg. Tijdens je rijlessen heb je daar natuurlijk instructies voor gehad, dus vergeet die niet als je eenmaal zelf met je scooter op pad mag.

Vespa

Omdat je wendbaar bent kan het verleidelijk zijn om nog even snel ergens met je scooter tussendoor te glippen. Of om even langs de file te rijden bij het stoplicht. Ook hier blijft het belangrijk om de verkeersveiligheid niet uit het oog te verliezen. In het drukke stadsverkeer zit een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje!

Denk ook aan je kleding

Op je Vespa zitten natuurlijk heldere lampen, maar ook je kleding kan helpen bij zichtbaarheid in het verkeer. Goed om over na te denken bij het aanschaffen van een helm bijvoorbeeld. En zeg nou zelf, een helm in een opvallende, felle kleur is toch ook veel leuker dan zo’n saaie zwarte? Maar je kunt het ook overdrijven, zoals hieronder.

Vespa

Hetzelfde geldt voor de kleren die je aan hebt. Beter iets kleurrijks dat in het oog springt, dan iets donkers dat je medeweggebruikers over het hoofd zien. En nu snel lekker en veilig de weg op!