Niet het eerste kasteel in Limburg dat de revue van onze redactie passeerde, maar vast en zeker een die hoge ogen gooit. Ditmaal niet op Nederlands grondgebied, maar op onze zuiderburen in België. Vaak is het interieur – net als het buitenaanzicht – imposant qua aanzicht, maar verjaard en oubollig. Dit kasteel is een verfrissing als het daarop aankomt.

Kasteel van Ommerstein in België

De indrukwekkende uitstraling van de burcht wordt mede bepaald door schitterende kleurstelling en klassieke elegantie. Het interieur laat aan authenticiteit op detailniveau eveneens niets te wensen over dankzij de blauwdrukken van architect Vittorio Simoni.

Kasteel-België-8

Het kasteel heeft vanuit alle vertrekken schitterende vergezichten en kan zowel voor bewoning, als voor combinatie wonen en werken worden ingezet. Daarnaast beschikt het kasteel over diverse faciliteiten geschikt voor paardenliefhebbers. Aan de voorzijde van het kasteel zijn een tweetal koetshuizen met garages en paardenstallen.

Zwembad naast het kasteel

U betreedt het kasteel via de monumentale Belgische hardstenen trap. Het kasteel is gedeeltelijk omgeven door een hoefijzervormige gracht. Oorspronkelijk was er voor de ingang ook een ophaalbrug, die in 1905 werd afgebroken. Tegenwoordig sieren een prachtig klassiek zwembad en twee natuurlijke vijvers dit gebied.

Rechts en links van het kasteel bevinden zich twee poortgebouwen. Een ervan deed dienst als stal en de ander als koetshuis. Die twee gebouwen vormen samen een monumentale entree tot het kasteel. Alle gebouwen van het klassieke architectonische ensemble van Chateau Ommerstein zijn als de instrumenten in een muzikaal ensemble en klinken samen om een ​​meeslepend geheel te creëren.

8 jaar durende restauratie

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de 13e eeuw, maar het meeste dat er nog staat dateert uit de 18e eeuw. In 1840 werd de gracht gedeeltelijk gedempt en was het kasteel toen nog maar half zo groot. In 1902 werden de poortgebouwen aanzienlijk verkleind, terwijl het kasteel zelf werd vergroot. Wat de naam Ommerstein betreft, deze verscheen voor het eerst in de kronieken in 1662.

In 2002 werd het kasteel samen met de poortgebouwen, het park en het hele grondgebied officieel geklasseerd vanwege zijn historische, architectonische en sociaal-culturele waarde. Dus als koper komt ook een behoorlijke culturele verantwoording bij u te liggen. De complete renovatie van Chateau Ommerstein begon in 1999 en nam ruim acht jaar in beslag.

Kasteel-België-9

Het dak werd gedeeltelijk verwijderd toen de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een observatieplatform installeerden. Na de oorlog kreeg het gebouw een nieuw dak bestaande uit leisteen. Bij de laatste renovatie is het dak volledig in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. Het beschikt nu over een groot dakterras met een opmerkelijke toren, het oudste deel van het gebouw.

Natuurreservaat

Dilsen is een beschermd gebied met zowel een park als een natuurreservaat. Het sprookjeskasteel Van Ommerstein geniet een torenhoge ligging met adembenemende panoramische uitzichten. Het is gelegen op meer dan 13,5 hectare groene schoonheid. Uniek is het park dat rond 1830 door de toenmalige eigenaar Baron de Schiervel in de typische landschapsstijl werd aangelegd. Datzelfde geldt voor de parkachtige inrichting van het perceel met omzoomde weilanden, fraaie monumentale boomgroepen, bospercelen en zichtlijnen.

Zoals de titel al verklapte staat de vraagprijs op €9.000.000, en wordt u aangeboden door Alard van der Varst Makelaars.

kamer Kasteel-België-7 Kasteel-België-6 België