Nadat de immens populaire cryptovaluta Bitcoin deze week de magische waardegrens van $50.000 dollar passeerde, is ook Ether in opmars. De digitale munt van zogeheten ethereumnetwerk heeft vanmiddag een koers van $1922 dollar aangetikt – een record. Ether wordt door sommige gezien als het ‘broertje’ van Bitcoin, maar de munten verschillen vrij veel. Tijd dus om eens goed naar de populaire cryptomunt te kijken.

Ether

Het grote verschil tussen Ether en Bitcoin is dat het zogeheten ethereumnetwerk geen betaalsysteem is zoals Bitcoin. De Ether is om precies te zijn de digitale munt van het ethereumnetwerk. Dit netwerk is een soort alternatief voor het internet. Het is een systeem waar apps op kunnen worden gelanceerd en gedraaid. De munt Ether fungeert als token voor het netwerk.

De kracht van het ethereumnetwerk ligt in het feit dat er enorm veel op gedaan kan worden. Er kunnen door bedrijven en instanties zogeheten ‘slimme contracten’ worden afgesloten. Deze contracten kunnen ervoor zorgen dat een heel bedrijfsproces geautomatiseerd kan worden omdat er zaken geregeld kunnen worden waar geen mensen aan te pas hoeven te komen.

Verschil met Bitcoin

Bitcoin daarentegen is bedoeld als betaalmiddel. De munt is op steeds meer plekken op het internet een geldig betaalmiddel. Door het Bitcoin-netwerk hoeft de bank niet te pas te komen aan transacties en gaat alles volledig decentraal. De waarde van de cryptovaluta is gebaseerd op enerzijds het vertrouwen en anderzijds het gemak. Doordat zowel Ether als Bitcoin door veel bedrijven worden geaccepteerd en toegepast stijgt de koers van de munten.

Ether

Investeerders zien niet alleen Bitcoin en Ether de afgelopen weken flink stijgen. Bijna alle cryptomunten zijn bezig aan een opmars door de toenemende populariteit. Uiteraard blijft het voor veel mensen nog een risico, met name omdat de systemen vrij ingewikkeld zijn en de koersen in het verleden veel schommelden.

Verdiepen in crypto lijkt ons echter geen slechte zet, gezien de vele records die wekelijks worden gebroken.