We kennen ze vandaag de dag misschien uitsluitend vanwege de omvang van hun bankrekening(en), maar de rijkste mensen ter aarde van nu zijn niet allemaal met een gouden lepel in de mond geboren. In feite waren veel van deze machtige zakenlieden ooit mensen die u zomaar tegen het lijf zou kunnen komen op straat of in de supermarkt. In de vorm van een lokale krantenwijk-loper, kassamedewerker of de straatverkoper.

Begin van de rijkste self-made miljardairs

De wereld is hard, maar u moet ergens beginnen. U wordt ten slotte niet van de een op de andere dag CEO van een toonaangevend bedrijf als Amazon. Dus welke klusjes verrichtte succesvolle ondernemers als Jeff Bezos, Warren Buffet, en Jack Ma in hun jongere jaren – voordat ze hun fortuin verdienden?

Jack Ma

De Chinese ondernemer Jack Ma had een inspirerende reis naar de top, die niet helemaal vlekkeloos zou verlopen. Hij slaagde tot twee keer toe niet voor het toelatingsexamen aan het Hangzhou Teacher’s Institute, voordat hij werd aangenomen en zijn eerste baan als docent kreeg. Toen probeerde hij zich aan te melden bij de business school van Harvard, maar werd zelfs tien keer afgewezen. Hij werd ook afgewezen bij 30 verschillende banen waarop hij solliciteerde – zelf KFC wilde hem niet. Hij richtte uiteindelijk China Pages op, de voorloper van e-commerce-gigant Alibaba. Zo blijkt maar weer: hoe vaak u ook wordt afgewezen, geef nooit op.

Jeff Bezos

Self-made miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos stond op z’n 16e gewoon in de vetkeuken van McDonald’s. Ook al stond hij hier burgers te flippen, zag hij het toch als een kans om te leren en ervaring op te doen. Sindsdien heeft hij bekend gefascineerd te zijn door de verschillende automatische diensten in de fastfoodketen.

Jeff Bezos Bill Gates Warren Buffet Mark Zuckerberg vermogen Pure Luxe

Zoals het automatisch uit de olie halen van frites – en kreeg hij blijkbaar inspirerend inzicht in de klantenservice – die hij nu ook implementeert bij Amazon. Momenteel staat hij met een vermogen van $195 miljard op de tweede plek in deBloomberg Billionaires Index.

Richard Branson

Richard Branson stopte met kostschool in Engeland vanwege dyslexie. Op 16-jarige leeftijd richtte hij het cultuurmagazine genaamd Student Magazine op, dat 50.000 exemplaren drukte en voor $ 8.000 aan advertenties verkocht tijdens de eerste run in 1966. Maar hij werd vooral bekend door zijn Virgin Records-platenlabel, dat hij startte in 1970 – toen hij nog aan het afstuderen was. Later bracht het label werk uit van groepen als Genesis, de Sex Pistols en Culture Club.

Reed Hastings

Reed Hasting, een naam die misschien weinig belletjes doet rinkelen, maar u bezoekt waarschijnlijk geregeld zijn immense platform. Deze man is namelijk de CEO van Netflix. Hastings had een kleurrijke carrière voordat hij het populaire streamingplatform oprichtte. Na zijn afstuderen aan de middelbare school werkte hij als huis-aan-huis stofzuigerverkoper tijdens een tussenjaar voor de universiteit.

Warren Buffet

Warren Buffett ging van het bezorgen van kranten als tiener naar het verkopen van hele krantentitels onder zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Hij kondigde in januari 2020 aan dat hij de dochteronderneming van BH Media, samen met zijn 30 dagbladen, verkocht voor $140 miljoen. In Bloomberg Billionaires Index bekleed Buffet de 9e positie met een vermogen van $89.3 miljard