Altijd al willen weten wat nu de beste 5-sterrenrestaurants van Europa zijn? Wij hebben de best beoordeelde 5-sterrenrestaurants voor jullie op een rijtje gezet.

5. Mugaritz – San Sebastian (Spanje)

Op plek 5 staat het Spaanse Mugaritz. Al sinds 2006 staat het restaurant in de top-10 van ’s werelds beste restaurants ter wereld. Het restaurant is gelegen in de berggebieden van het prachtige San Sebastian. Voor een etentje betaalt u €231 per persoon, waar de prijs van de dranken niet bij is inbegrepen. Aangezien u hier zich in een witte wijnregio bevindt, kunt u ervan uitgaan dat de wijnkaart ook veel lekkers en duurs bevat.

Voor het geld krijgt u een eetervaring waarbij de meest bijzondere gerechtjes worden geserveerd, van geroosterde hanenkam tot exclusieve kaviaar. Mensen die een plek willen reserveren moeten een borg betalen van €50 per persoon, die bij de uiteindelijke rekening weer wordt verrekend.

4. Geranium – Kopenhagen (Denemarken)

Op de vierde plek staat het haute-cuisinrestaurant Geranium van chef-kok Rasmus Kofoed. Het restaurant bevindt zich op de achtste verdieping in het stadion van voetbalclub FC Kopenhagen. Ietwat een vreemde plek voor een van ’s werelds beste restaurants op de aardbol, als je het ons vraagt. Niets is minder waar, want Geranium heeft al 4 jaar de maximale 3 Michelin-sterren weten te behouden.

Geranium

De prijs voor een lunch of diner ligt op 2800 Deense kronen – omgerekend zo’n €375. Hiervoor krijg je meerdere kleine gerechtjes die je mond doen openvallen. Leuk feitje: bijna alle gerechten zijn gemaakt met plantaardige ingrediënten. Er wordt nauwelijks vlees of vis geserveerd, dus voor vlees- en visliefhebbers is dit niet de plek om heen te gaan.

3. Asador Etxebarri – Axpe (Spanje)

De derde plek is weggelegd voor Asador Etxebarri, gelegen is in het noorden van Spanje bij Bilbao. Victor Arguinzoniz, de chef-kok van het restaurant, kookt alle gerechten op een grill. Het gehele menu – ook het dessert- staat in het teken van een vuursmaak. Al vijf jaar lang heeft het restaurant haar 3 Michelin-sterrenstatus weten vast te houden.

Asador Etxebarri

Vergeet de mini gerechtjes; wie bij Asador Etxebarri eet, mag genieten van sappige Palamós-garnalen, zelfgemaakte chorizotartaar en een enorme tomahawk-steak als toetje. Ideaal dus voor de vlees- en of visliefhebbers. Wat mag het kosten? De gemiddelde prijs van een diner ligt rond de €200 per persoon. Daar komen wel reserveringskosten van €209 bij die uiteindelijk weer worden verrekend.

2. Noma – Kopenhagen (Denemarken)

Het op één na beste 5-sterrenrestaurant ter wereld ligt – net als plek 4 – in Kopenhagen. Noma bestaat al sinds 2004 en werd liefst 4 keer bekroond tot het beste restaurant ter wereld. Eind 2016 werd echter bekendgemaakt dat het restaurant de deuren zou sluiten. De chef-kok en mede eigenaar René Redzepi wilde nieuwe met nieuwe kookkunsten experimenteren.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOMA (@noma_restaurant)

In 2018 maakte het restaurant echter een doorstart onder dezelfde naam en kreeg het direct de maximale 3-Michelin sterrenstatus. Wie bij Noma eet krijgt een menu voorgeschoteld van 20 kleine gerechtjes die zo’n beetje elke smaaksensatie naar voren laten komen. Deze gerechtjes kosten een kleine €300.

Wie het nog bonter wil maken kan ervoor kiezen om een privé kamer af te huren. De kosten voor een achtpersoonskamer zijn €7000. Niet mis voor een hapje eten.

1. Mirazur – Menton (Frankrijk)

De nummer één van deze lijst is weggelegd voor het gastronomische Mirazur, gelegen op een berg aan de Franse ‘Rivièra’. De Argentijnse chef-kok Mauro Colagreco laat de gasten kennismaken met de meest bijzondere gerechtjes. Afhankelijk van het seizoen, heeft het restaurant één standaard menu. Achter elk menu en gerecht zit een verhaal, wat het allemaal een stukje meer bijzonder maakt.

Gerechten bestaan veelal uit groenten, planten en fruit die op een gastronomische wijze worden geserveerd. Naast het eten, is ook het uitzicht uitzonderlijk. Mede dankzij het adembenemende uitzicht over de badplaats Menton, zal de eetervaring er een worden om nooit te vergeten. De prijs van een diner ligt gemiddeld op €260 per persoon exclusief dranken; niet mis.