Dat het veel tijd kost om een superauto in elkaar te zetten, zagen we eerder al bij de Bugatti. In één Rolls Royce zit ongeveer 400 werkuren. Het is niet voor niets dat de nieuwprijs van een Rolls-Royce begint bij €280.000. Voor de liefhebbers hebben we uitgezocht wat de precieze reden is waarom de auto’s zo duur zijn.

Schilderwerk

Het begint allemaal bij de kleur van de auto. Een klant moet een aanvraag doen, het model kiezen en vervolgens beginnen bij de kleur. Rolls Royce heeft meer dan 44.000 verschillende kleuren om uit te kiezen. Het bedrijf kan zo’n beetje elke kleur die er bestaat maken.

Het is zelfs zo dat wanneer iemand een Rolls Royce laat maken in een specifieke kleur, iemand anders die dezelfde kleur wil gebruiken toestemming moet krijgen van de persoon die de kleur als eerste had gekozen. De auto wordt niet zomaar geschilderd, maar machinegewijs met 23 lagen. Het gedetailleerde schilderwerk wordt met de hand gedaan, door slechts één vast persoon.

De Rolls Royce

Om het geluid van de wagen zo zacht mogelijk te maken, wordt er voor 130 kilo aan geluiddempend materiaal aangebracht. Natuurlijk mag ook de befaamde sterrenhemel niet ontbreken. Het duurt 16 uur om de sterrenhemel te maken en wordt volledig met de hand in het dak aangebracht. Nu begrijpen we waarom een Rolls Royce zo duur is.

Zo’n beetje alles aan de auto kan door de koper aangepast worden. Je kunt het zo gek niet bedenken, of de makers zorgen ervoor dat het in je auto terugkomt. Zo zijn er mensen die een sterrenhemel willen die identiek is aan die van hun geboortedag, of was er iemand die 1000 kleine diamantjes in de verf heeft laten aanbrengen. Hoe moeilijker en exclusiever de aanpassingen, des te duurder wordt de auto, duh.

Rolls Royce auto

De grille van de auto is ook volledig handgemaakt, net als de Spirit of Ectasy. Een gemiddelde Rolls Royce wordt gemaakt door 60 personen en kost 400 uren in totaal – dus geen manuren. In een aangepaste auto kan zomaar 500 of 600 uur zitten. Dit is wat een Rolls Royce zo duur maakt. Ach, dan zit je wel onder een heuse sterrenhemel.