Gamen wordt altijd gezien als iets slechts. Vele ouders zijn verwikkelt geraakt in een strijd met hun dochter of – voornamelijk – zoon over de hoeveelheid uren die ze in games stoppen. Gameverslaving is dan onderhand ook een erkende ziekte. Maar dat er een goed belegde boterham verdient mee kan worden is onderhand ook geen geheim meer.

Prof-gamers

Er zijn talloze games, door verscheidene developers. Maar waar is nou het grote geld te verdienen? Vooral met FIFA, Rocket League, Fortnite, CS:GO en veel fantasy pc-games als League of Legends, Startcraft II en Dota 2.

Professionele gamers zijn vaak aangesloten bij een team of organisatie. Hier ontvangen zij een salaris en prijzengeld uit gewonnen toernooien. Teams worden ook vaak gesponsord door fabrikanten van computerhardware of andere uiteenlopende merken. Ook komt het voor dat teams samen met hun coach in ‘game-huizen’ wonen en echte trainingssessie houden van uren op rij.

gaming

Er zijn geregeld mega-toernooien waar flink gecasht wordt. Dit kan in competitieverband zijn of in toernooien met hoofdprijzen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Deze toernooien trekken miljoenen kijkers

E-Sports is een booming-business, vooral in Azië. Hoeveel professionele gamers verdienen, hangt af van hun prestaties, waar ze vandaan komen en of ze individueel of in teamverband spelen. Een ‘teamgamer’ in de Verenigde Staten verdient gemiddeld zo’n 105.000 per jaar. In Europa ligt dat salaris iets lager, maar met 81.000 euro per jaar mogen de teamgamers echt niet klagen.

Competities en toernooien

Individueel, is er natuur veel meer te verdienen. Deze E-Sporters moeten het vooral hebben van deelnames aan competities en (online) toernooien. Zo ging de wereldkampioen FIFA in 2019 met 250.000 euro naar huis en is er jaarlijks meer dan 45 miljoen euro te verdienen met Fortnite. De Nederlander Dave “Rojo” Jong won in 2019 met een Fortnite-toernooi in Amerika totaal €1.167.000 – waar nog wel aanzienlijk wat belastinggeld van wordt afgetrokken.

Gemiddeld verdient een professionele gamer tussen de €20.000 en €200.000 per jaar, maar de prijzengelden en inkomsten verschillen enorm per gamer. Sommige gamer streamen ook op TwitchTv en verdienen daar leuke bedragen doormiddel van ‘donaties’.

Meest lucratieve game(r)

De top-30 rijkste professionele bestaat echter uitsluitend uit uit Dota 2-spelers. De rijkste gamer op aarde is Johan ‘N0tail’ Sundstein. Hij heeft met het spelen van Dota 2 meer dan 6,8 miljoen dollar verdiend. Daarmee staat hij een straatlengte voor op de best verdienende Fortnite-gamer Harrison Chang, die ‘maar’ 2 miljoen dollar heeft verdiend.