In de Letseng-mijn in Afrika werd dit jaar de op vier na grootste diamant ter wereld opgegraven. Dat zelfs kleine diamanten al peperduur zijn, weet iedereen inmiddels. Een anonieme koper uit Antwerpen vond de edelsteen zo mooi dat hij besloot om $40 miljoen – omgerekend zo’n €34 miljoen – neer te leggen.

Grootste diamant ter wereld

De diamant waar het allemaal om draait werd opgegraven uit de schatten van de Lentseng-mijn in Afrika. De Letseng-mijn ligt in het zuiden van Afrika op 3000 meter hoogte en is erg productief. Liefst vijf van de twintig grootste ruwe diamanten komen uit Letseng.

Het bedrijf Gem Diamonds heeft nu de op vier na grootste diamant ooit gevonden in die mijn. De 910 karaat witte diamant heeft een grootte van liefst twee golfballen en wordt door kenners gezien als een ‘wit wonder’.

Diamant

De koper van de diamant bleef anoniem. Het gaat om een man uit Antwerpen die niet lang hoefde na te denken over de aanschaf. Hij betaalde €34 miljoen aan Gem Diamonds, een astronomisch bedrag. Een fantastische prestatie van Gem Diamonds zou je denken, maar sommige diamantenkenners zijn echter minder enthousiast over de verkoop. Ze zijn verbaasd over de ‘lage’ prijs die de Belg heeft betaald.

Had hoger gemogen

Eerder leverden edelstenen van een vergelijkbare kwaliteit en grootte veel hogere bedragen op. Zo werd een vergelijkbare diamant – die eerder werd opgegraven – verkocht voor $ 53 miljoen. Omgerekend is dit meer dan €10 miljoen meer dan de diamant die recent is verkocht.

diamanten

Hoe dan ook is Gem Diamonds de grootste speler in de diamantenwereld. Het bedrijf bezit al meer dan zes diamanten die groter zijn dan 100 karaat. Financieel gezien hebben ze niks te klagen.

Wat de Antwerpse man van plan is met de diamant is niet bekend en zal naar alle waarschijnlijkheid ook nooit bekend worden. In ieder geval kan hij met de enorme diamant meer dan 50 verlovingsringen laten maken. Ideaal voor de polygynie.