Carbon Mobile introduceert zijn flagship smartphone Carbon 1 MK II. Het Duitse tech-bedrijf is er na jaren van experimenteren als ‘eerste’ producent ooit in geslaagd om een smartphone te produceren met een ‘monocoque’ design van koolstofvezel. Ook bevat deze koolstofvezel smartphone 7 keer minder plastic dan de gemiddelde smartphone en is het design maar liefst 25% dunner en 35% lichter dan een iPhone 11.

Resultaat na jarenlang experimenten

Koolstofvezel wordt voornamelijk gebruikt in de auto- en luchtvaartindustrie. Door de elektromagnetische en signaal blokkerende eigenschappen van het materiaal bleek het tot nu toe lastig toe te passen op consumentenelektronica. Na jaren van experimenteren is het Carbon Mobile naar toch gelukt om dit probleem te tackelen.

Firas Khalifeh, CEO van Carbon Mobile, zei: “Vandaag is een hele speciale dag voor ons. We hebben jarenlang ontzettend hard gewerkt en nu kunnen we onze smartphone eindelijk laten zien aan de wereld. Met Carbon Mobile willen wij de gevestigde orde uitdagen tot een nieuwe standaard in het gebruik van geavanceerde materialen zoals koolstofvezel. De introductie van de Carbon 1 MK II is een eerste impuls richting een meer duurzame en superieure manier van productie, waarbij wij als Europese ontwikkelaar het voortouw willen nemen.”

‘Monocoque design’

Het gebruik van koolstofvezel is niet het enige wat Carbon 1 MK II onderscheidt van de concurrentie en geavanceerd maakt. Voor het ontwerp is namelijk gebruik gemaakt van een ‘monocoque’ design, welke met de hand op maat wordt gesneden en gevouwen door een ervaren ingenieur. Monocoque houdt in dat er dragende constructie wordt gevormd door de schaal, ofwel de buitenhuid, zonder inwendige versterkingen – vaak toegepast in de Formule 1. Deze monocoque functioneert naast behuizing ook als chassis voor montage van onderdelen en als essentiële funderingen voor de smartphone.

smartphone

Al deze goed doordachte keuzes droegen bij aan het feit dat de Carbon 1 MK II minder dan 5% plastic nodig . De afvalberg van consumentenelektronica bedraagt momenteel 50 miljoen ton per jaar wereldwijd, een belangrijke reden voor Carbon Mobile om door middel van vooruitstrevende technieken en materialen ook de impact op de planeet flink te reduceren. De smartphone weegt ook maar 125 gram. Ter vergelijking: de gemiddelde smartphone weegt circa 182 gram.

Carbon

Voor het design is gebruik gemaakt van een aangepaste versie glas van slechts 0,4 mm dik, wat bijdraagt aan het dunne ontwerp van het toestel. Deze glassoort biedt eersteklas valbescherming aan mobiele apparaten. De drijvende kracht vanuit binnenin is de MediaTek Helio P90 Octa-Core-processor met 8 GB RAM en 256 GB intern geheugen. Fotoliefhebbers komen aan hun trekken met het dubbele 4K camerasysteem van 16MP en de selfiecamera van 20MP aan de voorkant.

De Carbon 1 MK II is vanaf 12 maart verkrijgbaar via mobiel.nl, gevolgd door Belsimpel en overige resellers voor een adviesverkoopprijs van € 799,-. Maar er is nog een manier om er eentje te bemachtigen. In de Pure Luxe-video van morgen geven we er één weg! Houd ons YouTube-kanaal in de gaten.