Mode is al tientallen jaren een enorm lucratieve business. Zo is het luxe- en modeconglomeraat LVMH het meest waardevolle bedrijf in Europa. Tijd dus om eens een kijkje te nemen naar de 10 populairste high-end modemerken van deze tijd.

10. Balenciaga

Op plek 10 staat het Spaanse merk Balenciaga. Het is opgericht in 1917 en werd na een lange stop weer herstart in 1986. De oprichter werd door de bekende Christian Dior al een lange tijd de hemel in geprezen. Hij sprak de woorden uit: “Haute Couture is als een orkest met Balenciaga als dirigent. Wij, de andere couturiers, zijn muzikanten die zijn richtlijnen volgen”.

Balenciaga

Vandaag de dag is Balenciaga een populair merk, vooral onder jongeren. De bekende Triple-S sneaker en de Speed sneaker – die op een sok lijkt – slaan aan bij jongeren en hebben een prijskaartje van ongeveer €700. Voor een officieuze Balenciaga tas leg je al gauw het dubbele hiervan neer.

9. Yves Saint Laurent

YSL – tevens naam van de oprichter Yves Saint Laurent – is een bekend Frans modemerk dat kleding, tassen, hakken en parfum fabriceert. Het merk is bekend geworden dankzij de iconische vrouwelijke ’tuxedo blazer’. Momenteel zijn vooral de parfums en tassen in trek. Voor een eenvoudige handtas ben je al gauw €1400 kwijt. Parfums daarentegen zijn al verkrijgbaar vanaf €70.

populairste modemerken - YSL

Naast modeartikelen, is ook de cosmeticalijn van Yves Saint Laurent enorm populair. De lippenstift en foundation van YSL wordt door vrouwen gezien als één van de beste en meest luxe die er zijn.

8. Prada

Prada is een Italiaans modehuis, gespecialiseerd in zowel mannen- als vrouwenmode. Het is één van de bekendste namen in de mode-industrie en staat bekend om vele iconische – en veelal zwarte – producten. De collecties variëren van schoenen tot tassen en hebben een aardig imposant prijskaartje. Voor een paar leren dameslaarzen betaal je al gauw €1500.

Prada

Voor wie denkt dat alles van Prada prijzig is, heeft gelijk. Een eenvoudig wit t-shirt zonder tekst wordt door Prada aangeboden voor niet minder dan €400. Wil je een nylon vest over het shirt heen, dan ben je een additionele €1200 kwijt. Het is niet voor niets een enorm populair merk onder de rijken.

7. Fendi

Fendi is het tweede – en zeker niet het laatste – Italiaanse modemerk in dit lijstje. Fendi is opgericht in 1925, in Rome. Momenteel is Fendi onderdeel van LVMH, het grootste mode- en luxeconglomeraat ter wereld. Het logo werd in de jaren 70 ontworpen door de legendarische ontwerper Karl Lagerfeld en behoort tot een van de populairste modemerken ter wereld.

Fendi

Onder jongeren is vooral de kledinglijn van Fendi populair. Nederlandstalige rappers zijn in hun videoclips ook vaak te zien met kleding van het merk, dat door de relatief hoge prijs als statussymbool wordt gebruikt. Voor een sweater betaal je €1000 en een paar schoenen kost ongeveer €600.

6. Dior

De Normandische Christian Dior richtte in 1946 het modemerk op. Het merk richt zich vooral op vrouwenmode, in het bijzonder tassen en jurken. Dior heeft echter ook een uitgebreide mannencollectie met sneakers, parfums en kleding. De huidige eigenaar is de miljardair Bernard Arnault, die het LVMH conglomeraat bezit.

Dior

Voor een originele Dior handtas betaal je als dame tussen de €2500 en €4000. Zij die toch iets van Dior willen bezitten maar niet beschikken over veel kapitaal, kunnen een flesje Dior Sauvage parfum kopen. Dit is al jaren een van de bekendste en bestverkochte parfums ter wereld.

5. Hermes

Op plek 5 staat misschien wel het meest exclusieve merk van deze lijst. Het Franse merk begon als leerfabriek, maar is de afgelopen tientallen jaren uitgegroeid tot één van de populairste modemerken ter wereld. Hermes draaide vorig jaar nog een omzet van bijna €7 miljard en de omzet neemt jaarlijks toe.

populairste modemerken - Hermes

Hermes staat bekend om de legendarische handtassen, waarvan de Birkin tas het meest bekend is. Een originele lederen Birkin tas van Hermes kost tussen de €10.000 en €150.000. De prijs hangt af van de type tas, maar is wereldwijd gezien de meest gewilde tas onder de vrouwen. Naast tassen zijn ook de riemen van Hermes met het welbekende logo erg in trek.

4. Versace

Versace werd pas in 1978 opgericht door de Italiaan Gianni Versace, in Milaan. Amper twintig jaar later werd de ontwerper echter vermoord door een seriemoordenaar die het gemunt had op homoseksuele mannen. Na de dood van Versace groeide het merk alsnog uit tot een van de meest populaire kledingmerken ter wereld.

Versace

Versace staat bekend om de levendige stijl en de kleurrijke, drukke patronen. De handelsmerken zijn de zwartgouden kleurencombinatie en de sierrijke ontwerpen. Voor een heuse Versace badjas betaal je tussen de €400 en de €800. Vergeleken met andere high-fashionmerken valt de prijs dus reuze mee.

3. Louis Vuitton

Louis Vuitton is misschien wel het bekendste modehuis ter wereld. Het Franse merk werd opgericht in Parijs in 1854 en is al tientallen jaren het symbool van luxe mode. De bekende ontwerper Marc Jacobs was in de jaren 80 en 90 verbonden aan Vuitton en lanceerde enkele grote campagnes. Vooral de koffers en tassen van Louis Vuitton zijn enorm populair.

Louis Vuitton

De prijsklasse van Louis Vuitton ligt vrij hoog; zo betaal je voor een handtas ongeveer €1500 in de officiële winkel. Voor dit geld krijg je echter wel een zeer goede leren tas met het iconische Louis Vuitton patroon erop geborduurd.

2. Gucci

Wie luxe modemerken zegt, zegt Gucci. Het merk werd opgericht in 1921 en staat bekend om haar typisch Italiaanse design. Zo’n beetje alles wat er te branden valt, heeft Gucci geproduceerd. Zo zijn er Gucci telefoonhoesjes, Gucci sneakers, Gucci portemonnees en natuurlijk ook Gucci kleding en accessoires.

populairste modemerken - Gucci

Bekend is vooral de Gucci pet, met de iconische groen-rode strepen en het geborduurde logo erop. De prijs van een pet ligt op €250. Mocht je toch liever een Gucci tas willen, dan moet je een prijs van €900 in je achterhoofd houden.

1. Chanel

Op plek één van de populairste modemerken staat Chanel. Chanel is het populairste high-end modemerk ter wereld. Het merk werd in 1910 opgericht door de legendarische Franse ontwerpster Coco Chanel in de modehoofdstad Parijs. Chanel mag met trots zeggen dat het de bekendste parfum ooit heeft geproduceerd, namelijk Chanel no 5.

Chanel

Chanel produceert zowel haute couture als prêt-à-porter. Naast parfum zijn dus ook andere cosmeticaproducten van Chanel enorm populair zoals lippenstift, sierraden en overige accessoires. Voor een flesje Chanel no 5 betaal je tussen de €150 en €250. Bij een originele Chanel oorbel kan de prijs echter al gauw oplopen tot over de €2000.