In het lijstje ‘merkwaardige en opmerkelijke verhalen van dronken mensen,’ zal een gebeurtenis in Kiev afgelopen week misschien wel de kroon spannen. Een 47-automobilist die in een beschonken staat met zijn Volkswagen Touran tegen een gevechtsvliegtuig aanrijdt. Klinkt als een grap, maar toch is het echt gebeurd. De schade? 20 miljoen dollar.

Bizar ongeluk met straaljager

Iets meer dan een week geleden had een luchtmachtofficier uit Kiev een borreltje teveel op. In plaats van een taxi bellen, vond de Oekraïner het een slimmer idee om met zijn eigen auto naar huis te rijden. De 47-jarige man bevond zich nog op het terrein van zijn werk en stapte in Volkswagen Touran.

Kapot

Eenmaal het gaspedaal te hebben ingedrukt, besloot hij om rondjes te gaan rijden over een afgelegen deel van de Vasylkiv-vliegbasis in Kiev. Na een paar minuten ging het echter helemaal fout. De man reed met volle vaart tegen een MiG 29-straaljager aan, die op dat moment naar een opslag werd gesleept.

De MiG-29 barstte onmiddellijk in vlammen uit en werd door de vlammen helemaal verwoest. Volgens een officiële verklaring op Facebook was er op het moment van de botsing gelukkig geen piloot in het vliegtuig. De officier – en dader – liep slecht lichte verwondingen op en kreeg onmiddellijk eerste hulp. De echte pijn kwam pas toen hij hoorde wat de financiële schade betrof.

Een duur grapje

De MiG 29 die tijdens het bizarre incident werd vernietigd, was een van de 37 MiG-29’s die werden bestuurd door de Oekraïense luchtmacht. Ze werden door het land geërfd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Deze jets zijn drie decennia oud en er zijn er maar heel weinig van in de frontlinie. De waarde van één MiG 29 is liefst $20 miljoen – omgerekend €17 miljoen.

MiG-29 straaljager

Het is nog niet bekend of de dronken automobilist een groot deel van de schade zelf moet betalen. Mocht dit het geval zijn, kan de beste man het best zijn eerstvolgende vakanties afzeggen.