Vorige week gingen we nog met een Lamborghini Urus naar het mooiste huis van ’t Gooi. We zijn dus op de hoogte van de brute kracht die de 4,0-liter V8-motor produceert. Maar we bleven braaf op het Nederlandse asfalt, in tegenstelling tot deze Rus. Die zette recent het snelheidsrecord op het ijs met deze Italiaanse SUV.

Snelheidsrecord op het ijs door Lamborghini Urus

De Lamborghini Urus is altijd een supercar geweest in de kleren van een SUV. Aangedreven door een twin-turbomotor die 650 pk en 627 Nm koppel produceert. Het blijkt dat de Urus niet echt een perfect aangelegd stuk asfalt en perfecte omstandigheden nodig heeft om zijn topsnelheid te bereiken. Waar de Bugatti Chiron Super Sport 300+ het snelst over de weg racet, heerst de Urus qua snelheid over de bevroren wateren.

De Super SUV Lamborghini Urus daagde voor het eerst het ijs van het Baikalmeer uit tijdens de Days of Speed, om vervolgens het 1000-meterrecord te vestigen met een topsnelheid van 298 km/u en een gemiddelde snelheid vanaf een staande start van 114 km/u.

Tijdens het evenement verbrak een Lamborghini Urus bestuurd door de 18-voudige Days of Speed ​​Russische recordhouder Andrey Leontyev het vorige wereldrecord met een marge van bijna 18 km/h, dat werd gevestigd door de Jeep Grand Cherokee Trackhawk in 2019. Een uitzonderlijke prestatie met buitengewone rijeigenschappen ondanks de verminderde tractie als gevolg van de gladde omstandigheden van het ijs en de sterke windstoten.

Urus

Bovendien vestigde de Urus een tweede record door een gemiddelde snelheid van 114 km/h te klokken over één kilometer vanuit stilstand aan de start. De Urus slaagde erin om records te vestigen ondanks de aanzienlijke opwarming van het ijs op het diepste meer ter wereld.

Recordbrekende run

De FIA ​​en de RAF (Russische Automobiel Federatie) hielden toezicht op de geclaimde recordbrekende run en de officiële gegevens zullen in april worden vrijgegeven.

Lamborghini Urus

“Lamborghini stelt altijd ambitieuze en gewaagde doelen, versterkt de ongeëvenaarde prestatiebenchmarks die we voor onze producten stellen en onderschrijft de aangeboren innovatie en technische bekwaamheid van onze supersportwagens. Deze extreme uitdaging heeft eens te meer bewezen dat de Urus Super SUV de inherente prestaties levert die van een Lamborghini worden verwacht op het gebied van acceleratie en topsnelheid en handling, om elke weg te ontgrendelen: of het nu een snelweg, offroad-route of zelfs ijs is. We zijn verheugd om te zien dat de officiële resultaten van Urus worden gepubliceerd, ”aldus Konstantin Sychev, hoofd van Lamborghini Oost-Europa en GOS.

Meer over de prestatie lees je op de site van Automobili Lamborghini