Naast het vermogen, stapelen zich de laatste tijd ook problemen op voor Jack Ma, oprichter van Alibaba. Een vete met de Chinese overheid heeft er onder andere voor gezorgd dat de beursgang van zijn nieuwe betaaldienst Ant Group is afgeblazen. Ook Alibaba wordt nu door diezelfde overheid onderzocht naar een mogelijke monopoliepositie. Het lijkt erop dat deze sancties flinke gevolgen kunnen gaan hebben op de financiële status van de multimiljardair. Tijd dus om het vermogen van deze rijke en machtige meneer eens uit te pluizen.

Jack Ma

De 56-jarige Chinese zakenman richtte in 1999 zijn handelsplatform AliBaba op. Na minstens 30 keer te zijn afgewezen voor ‘normale’ baantjes, zag Ma een gat in de markt en richtte hij zich vol op het opbouwen van een groot webwinkel-concern. Dat is gelukt en zorgde er in 2005 voor dat Yahoo voor $1 miljard 40% aan aandelen kocht in het bedrijf.

Na een tijd probeerde Ma deze aandelen weer terug te kopen van Yahoo, maar dat mislukte meerdere malen. Uiteindelijk kocht Ma de helft van deze aandelen, 20%, in 2012 weer terug van Yahoo voor $7.1 miljard.

De omzet van het webwinkelconcern nam in 2020 met maar liefst 54% toe tot $72 miljard, vergeleken met het jaar ervoor. Tijdens het Chinees koopjesfestijn ‘Singles Day’ in november zette Alibaba liefst $65 miljard om in één dag. Aangezien deze dag meetelt voor het boekjaar 2021, zal de omzet het aankomende jaar nog veel hoger zijn dan het afgelopen boekjaar.

AliBaba omzet

In het begin van dit jaar kwam er minder geruststellend nieuws naar buiten, toen bleek dat Jack Ma al maanden spoorloos verdwenen leek. Na openlijk kritiek te hebben geuit op Chinese toezichthouders, verscheen hij zeker 2 maanden niet in het openbaar. Over de hele wereld gingen de geruchten rond dat hij zich zou hebben verschuild uit angst voor de communistische overheid of zelfs in gevaar zou verkeren.

Verdwijning

Halverwege januari dook Ma echter weer op in een 47 seconde durende video, waarin hij belooft na de COVID-epidemie weer in contact te komen met verschillende leraren in het land voor liefdadigheidsactiviteiten. Deze openbaring zorgde er direct voor dat het aandeel van Alibaba omhoog schoot met ruim 8 procent.

Inmiddels blijft de prijs van een aandeel Alibaba de afgelopen maand redelijk stabiel fluctueren rond HK$260, wat gelijk staat aan €27,89. Een mogelijk nieuwe afwezigheid van Ma zou echter een negatief koerseffect tot gevolg kunnen hebben.

Vermogen

Het Amerikaanse Bloomberg geeft aan dat het vermogen van de 56-jarige Jack Ma in de laatste twee maanden van 2020 is gedaald van $62 miljard naar $50.9 miljard. Inmiddels is dit weer toegenomen tot $58 miljard. Omgerekend heeft Ma een huidig vermogen van €48 miljard.

Het vermogen van Ma bestaat onder andere uit een belang van 6,3% in Alibaba, grofweg 170 miljoen aandelen ter waarde van €37.5 miljard. Daarnaast bezit hij ook voor €2.6 miljard aan aandelen van het internetbedrijf APN en €8 miljard aan belangen van Alipay. Zodra de beursgang van zijn nieuwe betaaldienst Ant Group definitief wordt, zal het vermogen van Ma naar alle waarschijnlijkheid nog eens toenemen met €30 miljard.

Al met al niet slecht voor iemand die in zijn jongere jaren nergens aan de slag kon.